Korrupció

Újabb admirális ellen emeltek vádat vesztegetés ügyében

Bajban az amerikai haditengerészet.

2017.03.15 21:26MTI

Az amerikai haditengerészet újabb admirálisa ellen emeltek vádat kedden egy ázsiai kikötő szolgáltatásainak igénybe vételével kapcsolatos vesztegetés elfogadása miatt.

Az 53 éves Bruce F. Loveless nyugalmazott tengernagy ellen a kaliforniai San Diego szövetségi bírósága emelt vádat. Vele együtt az ügyben nyolc - még hivatalban lévő vagy már nyugállományba vonult - magas rangú tiszt érintett.

A kenőpénzes botrány "Fat Leonard-ügy" néven vált ismertté, főszereplőjére, Leonard Glenn Francis malajziai üzletemberre utalva. 2013-ban robbant ki, eddig 25 ember ellen emeltek vádat, közöttük 20 tengerésztiszt van.

Loveless admirális ellen is az a vád, hogy Francis kikötői szolgáltatásokat nyújtó, szingapúri bejegyzésű cégétől kenőpénzeket, ajándékokat, utazásokat fogadott el, vagy - Francis hálájából - tízezer dolláros szállodai lakosztályokban prostituáltak társaságában mulathatott napokon keresztül. Cserében titkosított információkat adott ki az amerikai 7. flotta hajóinak mozgásairól, illetve kifejezetten azokba a kikötőkbe irányította a hajókat karbantartásra és utánpótlás felvételére, ahol Francis cége a befolyása révén súlyosan túlárazott számlákat állíthatott ki szolgáltatásaiért.

A malajziai üzletember egyébként szerződéses viszonyban állt az amerikai haditengerészettel.

Három évig tartó, titkos nyomozás után, 2013-ban Leonard Glenn Francist San Diego egyik szállodájában letartóztatták, s 2015-ben bűnösnek vallotta magát tíz éven keresztül folytatott megvesztegetés bűntettében. A jelenleg is őrizetben lévő Francis vádalku keretében beleegyezett, hogy a tíz év alatt a haditengerészetnek leszámlázott 200 millió dollárból 35 milliót visszafizet, és vállalta azt is, hogy együttműködik az amerikai szövetségi hatóságokkal. Így sikerült felgöngyölíteni az ügyet.

Bruce F. Loveless mellett most emeltek vádat a haditengerészet további nyolc munkatársa ellen is.

Leonard Glenn Francis ellen még nem történt meg a vádemelés.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.