Illegális bevándorlás

Egy republikánus képviselő szerint migrációval akarják tönkretenni a nyugati civilizációt

A Fehér Ház elhatárolódott.

2017.03.15 12:25MTI
hirdetés

Az amerikai elnök hivatala, a Fehér Ház elhatárolódott kedden az iowai Steve King republikánus képviselőtől, aki azt állította, hogy migrációval akarják tönkretenni a nyugati civilizációt.

Steve King még a hétvégén fogalmazta meg e kijelentését a bevándorlásról szóló Twitter-bejegyzésében, majd ezt követően egy televíziós interjúban is megerősítette, hogy komolyan gondolta, amit írt. A mikroblogban még leszögezte: "mások csecsemőivel nem állíthatjuk helyre a mi civilizációnkat".

Sean Spicer, a Fehér Ház szóvivője hangsúlyozta: "ezt az álláspontot Donald Trump nem osztja". Majd hozzátette: Trump "hisz abban, hogy valamennyi amerikai elnöke".

Az iowai képviselő kijelentése annak a Twitter-bejegyzésnek a része volt, amelyben a leginkább a muzulmánellenességéről ismert holland Geert Wilderst dicsérte. Hétfőn este, egy iowai rádiónak adott interjújában pedig King azt fejtegette: azt jósolja, hogy a feketék és a spanyolajkúak egymásnak esnek majd, még mielőtt a fehérek kisebbségbe kerülnek az Egyesült Államokban. Mint leszögezte, e megjegyzésével a spanyol nyelvű amerikai televízió, a Univision műsorvezetője, Jorge Ramos kommentárjára válaszol, aki az elkövetkező évtizedekben az országban bekövetkező demográfiai változásokról beszélt.

A The Washington Times című jobboldali napilapnak adott keddi interjújában a képviselő pontosított: azt mondta, hogy megjegyzései nem faji jellegűek voltak, hanem a bevándorlásra és a kultúrára vonatkoztak, és az asszimiláció fontosságára akarta felhívni a figyelmet.

Az egymást követő kijelentések felháborodást keltettek mind a politikai bal-, mind pedig a jobboldalon. Nancy Pelosi, a demokraták képviselőházi frakciójának vezetője közleményben ítélte el Kinget, s felszólította a házelnököt, a republikánus Paul Ryant az elhatárolódásra. Ryan ezt követően szintén nyilatkozott az ügyben: a Fox televízióban azt hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok olvasztótégely, s az ő szülei is ír földről érkeztek az Újvilágba. "Az én családom azért van itt, mert Észak-Írországban nem nőtt több burgonya" - fogalmazott a wisconsini politikus. Leszögezte ugyanakkor, hogy szeretné azt gondolni, Steve King nem úgy gondolkodik, ahogyan nyilatkozataiból kiderül, hanem csak félreérthetően fogalmazott.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.