"Kisebbek, gyengébbek..."

Megbüntette az EP a nőket lealacsonyító képviselőt

Az Európai Parlament március elején indított vizsgálatot gyűlöletbeszéd miatt a lengyel képviselő ellen, aki azt mondta, a nőknek kevesebbet kell keresniük a férfiaknál, mert kisebbek, gyengébbek és kevésbé intelligensek.

2017.03.14 14:29MTI

Minden eddiginél szigorúbb büntetést kap az a független európai parlamenti (EP-) képviselő, aki március elején egy felszólalásában a nőket lealacsonyító kijelentéseket tett az EP plenáris ülésén - jelentette be kedden Strasbourgban Antonio Tajani, az Európai Parlament néppárti elnöke.

Janusz Korwin-Mikke harminc napig nem kaphat napidíjat, tíz napra kizárják a parlament munkájából, és egy évig nem képviselheti az Európai Parlamentet - derül ki Tajani közleményből.

Az Európai Parlament március elején indított vizsgálatot gyűlöletbeszéd miatt a lengyel képviselő ellen, aki azt mondta, a nőknek kevesebbet kell keresniük a férfiaknál, mert kisebbek, gyengébbek és kevésbé intelligensek.

"Minden nőt sértett az a nemek egyenlősége ellen intézett támadás, mely a plenáris ülés női elnöklettel zajló vitáján hangzott el" - áll az EP sajtószolgálata által kiadott közleményben.

Tajani kijelentette: nem tűri az ilyen viselkedést, különösen olyasvalakitől, akinek az a feladata, hogy méltósággal képviselje az európaiakat.

Tajani minden sértettől bocsánatot kért, és hangsúlyozta, hogy az ilyen beszédet "ebben a házban soha nem fogjuk eltűrni". A testület szabályzata megköveteli a képviselőktől a kölcsönös tiszteletet, a viták során nem tanúsíthatnak rágalmazó, rasszista, xenofób magatartást - hangsúlyozta.

Janusz Korwin-Mikke nem először kapott büntetést. 2015 októberében pénzbírsággal sújtották, illetve mintegy két hétre felmentették parlamenti tevékenysége alól, de szavazati jogát megtarthatta, miután egy ülésen náci karlendítést tett, és a migránsokat "emberi szemétnek" nevezte.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.