Veszély

Továbbra is lavinaveszély van Ausztria nyugati részén

A veszélyesebb területeken nemcsak az odamerészkedők súlya válthat ki lavinaomlást, hanem a melegedő időjárás miatt is könnyen megmozdulhat a hó.

2017.03.13 12:27MTI

Ugyan valamivel enyhült a helyzet, de 2200 méter feletti magasságban továbbra is fokozott lavinaveszély van az Ausztria nyugati részén fekvő Tirol és Vorarlberg tartományban, az ötös fokozatú skálán hármas riasztás van érvényben - közölte a Die Presse című osztrák lap hétfőn.

A veszélyesebb területeken nemcsak az odamerészkedők súlya válthat ki lavinaomlást, hanem a melegedő időjárás miatt is könnyen megmozdulhat a hó. A szakértők ezért óvatosságra intették elsősorban a szeles részeken és az árnyékos lejtőkön síelőket, és arra is figyelmeztettek, hogy hótáblák akár maguktól is megmozdulhatnak.

A Die Presse beszámolt arról, hogy a hétvégén ketten haltak meg lavina miatt Ausztriában. Egy 16 éves lányt szombaton sodort el a lezúduló hó a karintiai Turracher Höhe vidékén. A hóomlást egy síző indította el. A 150 méter széles és 200 méter hosszú hótábla maga alá temette a 16 éves fiatalt, aki a klagenfurti kórházban belehalt súlyos sérüléseibe.

Egy 52 éves túrázó is meghalt lavinaomlás következtében. A férfi egyedül kirándult a salzburgi Thomatal település közelében lévő Königstuhl hegyen, amikor elsodorta a hó. Csaknem másfél óráig lehetett a hó alatt, és már halott volt, amikor végül rátaláltak.

Ausztria egyéb részein, Karintiában és Tirolban is volt lavina. A tiroli Seefeld település közelében egy siklóernyős miatt mozdult meg a hó, mert a sportoló egy széllökés miatt a talajnak ütközött. A 24 éves férfi sérülés nélkül megúszta az esetet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.