Szíria

Ismét orosz tűzszerészek aknamentesítik Palmürát

Az aknakereső katonák munkáját robotgépek és különlegesen kiképzett kutyák segítik.

2017.03.10 14:52MTI

Ismét orosz tűzszerészek aknamentesítik az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet megszállása alól egy év alatt másodszor felszabadított Palmüra várost Szíriában - jelentette ki Szergej Rudszkoj, az orosz vezérkar műveleti főosztályának vezetője pénteki moszkvai sajtóértekezletén.

A tábornok szerint az orosz szakemberek első, 187 fős csoportja csatlakozott a szíriai tűzszerészekhez, akik a hónap elején kezdték meg a város megtisztítását a terroristák által hátrahagyott robbanószerkezetektől. Az aknakereső katonák munkáját robotgépek és különlegesen kiképzett kutyák segítik.

Rudszkoj elmondta, hogy Moszkva más országok csatlakozását is szívesen venné a világörökség részeként számon tartott római kori romok aknamentesítéshez.

Az IÁ fegyveresei először 2015 májusában foglalták el az ókori romjairól nevezetes sivatagi települést, ahol műemlékeket semmisítettek meg, és tömeges kivégzéseket hajtottak végre az amfiteátrumban. Tavaly márciusban a szíriai kormányerők orosz légi támogatással elűzték őket, de az iszlamisták decemberben ismét bevették a várost, amelyet idén március elején sikerült ismét visszafoglalni tőlük.

2016-ban az orosz tűzszerészeknek másfél hónapjukba tellett Palmüra megtisztítása. Akkor 825 hektárnyi területen 8500 épületet és egyéb objektumot vizsgáltak át és mintegy 18 ezer robbanószerkezetet hatástalanítottak.

Rudszkoj elmondta, hogy a szíriai kormánycsapatok Palmürától keletre, északra és délre folytatják előrenyomulásukat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.