Szíria

Szívszorító drónvideó: ez maradt Palmürából

Leírhatatlan pusztítást vitt véghez az ókori romvárosban az Iszlám Állam.

2017.03.06 12:23ma.hu

Az IÁ fegyveresei először 2015 májusában foglalták el az ókori romjairól nevezetes sivatagi települést, ahol műemlékeket semmisítettek meg, és tömeges kivégzéseket hajtottak végre az amfiteátrumban. Tavaly márciusban elűzték őket, de az iszlamisták decemberben ismét bevették a várost.

Múlt héten sikerült ismét felszabadítani az ókori romvárost, remélhetőleg végleg.

Palmüra az ókori Szíria egyik fontos városa volt, amely egy oázisban, Damaszkusztól 215 km-re északkeletre és az Eufrátesztől 120 km-re délnyugatra helyezkedik el. A Szír-sivatagot keresztülszelő karavánok hosszú évszázadokon keresztül virágzó városa „a sivatag mátkája" néven volt ismert.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.