Felmérés

A magyarok a legkedveltebb nemzetek közé tartoznak Lengyelországban

A csehek, a szlovákok, a fehéroroszok, valamint a németek esetében pedig 1993 óta idén a legjobbak a mutatók.

2017.02.25 19:26MTI

A magyarok azon öt nemzethez tartoznak - a csehek, a szlovákok, az olaszok és az amerikaiak mellett -, akiket a lengyelek a leginkább kedvelnek - derül ki a CBOS lengyel állami közvélemény-kutató intézet pénteken ismertetett éves felméréséből.

A legkedveltebbnek feltüntetett csehekhez a megkérdezettek 59 százaléka viszonyul rokonszenvvel. A magyarok esetében a válaszolók 54 százaléka nyilatkozott így, míg ellenszenvéről csak a megkérdezettek 12 százaléka számolt be, 26 százalék pedig semlegesnek minősítette a magyarokhoz való viszonyát.

A legkevésbé kedvelt népek közé a felmérés szerint Lengyelországban az arabok, a romák, a törökök, az oroszok, valamint a románok tartoznak.

A CBOS egyúttal a felmérés nyomán készült elemzésben megjegyzi: az utóbbi évekhez képest javult az összes nemzethez való viszony, ez a tendencia a leginkább a romákra, a románokra, valamint a zsidókra vonatkozik.

A csehek, a szlovákok, a fehéroroszok, valamint a németek esetében pedig 1993 óta - amikor a téma rendszeres kutatása megkezdődött - idén a legjobbak a mutatók. A Lengyelországgal szomszédos országokat lakó nemzetek közül egyedül az oroszok esetében alacsonyabb a rokonszenvezők aránya, mint az ellenszenvet táplálóké.

A felmérést január második hetében végezték 1045 fős mintán.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.