Külpolitika

A Fehér Ház kérte az FBI-t, cáfolja meg a Trumpról és az oroszokról szóló híreket

A CNN amerikai hírtelevízió szerint a Fehér Ház azt kérte a Központi Nyomozó Iroda (FBI) igazgatójától, hogy cáfoljon meg a sajtóban megjelent minden olyan történetet, amely Trumpról és vélelmezett orosz kapcsolatairól szól.

2017.02.24 07:56MTI

A hírtelevízió szerint James Comey, az FBI igazgatója visszautasította a kérést.

A CNN meg nem nevezett forrásokra hivatkozva állította csütörtök esti műsorában, hogy a Fehér Ház tisztségviselői az FBI mellett a vélelmezett orosz kapcsolatokat vizsgáló más ügynökségek segítségét is kérték, hogy cáfolják meg a sajtóban megjelent híreket Trump és környezete orosz kapcsolatairól. Ezekről a kapcsolatokról a The New York Times írt február 14-én. Reince Priebus, a Fehér Ház kabinetfőnöke tagadta az információk valóságtartalmát, a CNN azonban ismét felmelegítette a történetet, hozzátéve, hogy Priebus először az FBI igazgatóhelyetteséhez, Andrew McCabe-hez fordult, majd ezután vette fel a kapcsolatot James Comey igazgatóval.

A CNN állítását sem a Fehér Ház, sem az FBI nem akarta kommentálni.

A CounterPunch című amerikai magazin - amely oknyomozó riportokat és politikai kommentárokat egyaránt közöl - a héten internetes kiadásában azt írta: a The New York Times jelenleg az egyik legambiciózusabb tervén dolgozik, azon, hogy elmozdítsa a hivatalban lévő elnököt. A cikk idézi a The New York Times egyik kolumnistája, Nicholas Kristof minapi publicisztikáját is, amelynek a címet: Miként szabadulhatunk meg Trumptól? A CounterPunch szerint a Times azért akarná elmozdíttatni az elnököt, mert Donald Trump normalizálni akarja a kapcsolatokat Oroszországgal, és ez - a Times szerint - aláásná a korábbi erőfeszítéseket az Egyesült Államok hatalmának kiterjesztésére Közép-Ázsia belsejében. A CounterPunch szerint az amerikai-orosz kapcsolatok normalizálása közvetlen fenyegetést jelenthet "egyes washingtoni körök" stratégiájára, amely ellenőrzés alatt tartaná Kína növekedését, megdöntené Putyin orosz elnök hatalmát, katonai támaszpontokat építene ki Közép-Ázsiában, és szabadkereskedelmi egyezményekkel tartaná fenn nyugati tulajdonú óriásvállalatok uralkodó szerepét a világban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.