Ukrajna

Tízezernyi nacionalista vonult a kijevi parlament elé

Nacionalista szervezetek aktivistái vonultak szerdán a kijevi parlament elé, hogy figyelmeztessék a politikai vezetést arra, ne biztosítson az alkotmány módosításával különleges státust, azaz kivételes önrendelkezési jogokat a kelet-ukrajnai szakadár területeknek.

2017.02.22 12:36MTI

Helyszíni beszámolók tízezerre tették a résztvevők számát.

Ukrán jelentések szerint a "nemzeti önérzet menetének" elnevezett tüntetésen főként a Szabadság (Szvoboda) párt, a Jobboldali Szektor (PSZ) és az Azov önkéntes alakulat civil szervezeteinek aktivistái vesznek részt. A szervezők szerint a törvényhozás épülete előtt már húszezren gyűltek össze, helyszíni beszámolók a tiltakozók számát körülbelül tízezerre teszik.

A Majdanról, azaz a Függetlenség teréről indult menet megállt az elnöki hivatal előtt, ahol jelképesen édességet rakosgattak az épület elé, utalva arra, hogy Petro Porosenko elnök 2014-es választási ígérte ellenére még mindig nem adta el édesipari vállalatát.

Sajtóhírek alapján a demonstrálók többféle követeléssel akarnak előállni. A Donyec-medencei önkényesen létrehozott "népköztársaságoknak" nagyobb önrendelkezési jogot biztosító alkotmánymódosítás ellen kívánnak szót emelni, emellett viszont még rezsicsökkentést, az állami vállalatok privatizációjának leállítását, a termőföld-eladási moratórium fenntartását, valamint a kelet-ukrajnai szakadár területekkel folytatott kereskedelem beszüntetését követelik.

A különleges státusról szóló alkotmánymódosítás jelenleg nincs napirenden az ukrán parlamentben. Azután került le, hogy 2015. augusztus 31-én, amikor első olvasásban a parlament jóváhagyta Petro Porosenko államfőnek az alkotmány módosítására tett azon javaslatát, amely nagyobb önrendelkezést biztosít minden ukrajnai helyi közösségnek, nacionalista tüntetők csaptak össze a Nemzeti Gárdával a törvényhozás épületet előtt. A parlamentet védő nemzeti gárdisták sorfala mögé a Szabadság párt egyik aktivistája gránátot dobott, aminek következtében a rendfenntartók közül legalább ketten meghaltak és többen megsebesültek.

A kelet-ukrajnai válság rendezését célzó minszki megállapodás értelmében Kijevnek különleges jogállást kell biztosítania Donyeck és Luhanszk megyének.

A mostani tüntetés egyelőre békésen zajlik, nem érkezett hír erőszakos cselekményről.

Vasziljo Hricak, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) vezetője keddi kijevi sajtótájékoztatóján kijelentette: információi alapján az orosz titkosszolgálatok tovább próbálkoznak Ukrajna belső helyzetének destabilizálásával oly módon, hogy tiltakozó megmozdulásokat gerjesztenek.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.