Szíria

Elkezdődött Moszul ostroma

A hadsereg ezúttal "végleg megszabadítja Moszul lakosságát az Iszlám Állam elnyomásától".

2017.02.19 11:52MTI

Megindította legújabb műveletét az iraki hadsereg azzal a céllal, hogy visszafoglalja Moszul nyugati városrészét az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet harcosaitól - jelentette be vasárnap Hajder al-Abádi iraki kormányfő rövid televíziós nyilatkozatban.

A miniszterelnök kijelentette: a hadsereg ezúttal “végleg megszabadítja Moszul lakosságát az Iszlám Állam elnyomásától”.

A dzsihadista csoport 2014 júniusában vonta uralma alá a második legnagyobb iraki várost. Az iraki kormányerők és a velük szövetséges milíciák az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció légi támogatása mellett október 17-én indítottak támadást az Iszlám Állam iraki fellegvára, Moszul ellen. A keleti városrészt januárban sikerült felszabadítani, de a nyugati, sűrűn lakott területeket még mindig a terrorszervezet tartja hatalmában.

Az iraki légierő repülőgépei szombaton röplapokat dobtak le Moszul nyugati városrészei felett, arra figyelmeztetve a helyi lakosságot, hogy küszöbön áll a hadsereg szárazföldi offenzívája. A szórólapokon emellett felszólították az Iszlám Állam tagjait, hogy tegyék le fegyvereiket és adják meg magukat.

A harcok várhatóan hetekig, akár hónapig elhúzódhatnak. A nyugati városrész visszafoglalása nehéznek ígérkezik a sűrűn beépített körzetek miatt, ahol az Iszlám Állam harcosai robbanószerkezeteket tudnak elrejteni és könnyedén el tudják magukat barikádozni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.