Gátszakadás

Csökkent a gátszakadás veszélye, visszatérhetnek a kitelepítettek az Oroville-tóhoz

Jelentősen csökkent a veszélye annak, hogy átszakad az Oroville-tó végében lévő völgyzáró gát kiegészítő túlfolyója.

2017.02.15 07:36MTI

Visszatérhet lakhelyére kétszázezer ember az egyesült államokbeli Oroville-nél lévő völgyzáró gátnál, miután a hatóságok kedden visszavonták a kimenekítést elrendelő határozatot. Az indoklás szerint jelentősen csökkent a veszélye annak, hogy átszakad az Oroville-tó végében lévő völgyzáró gát kiegészítő túlfolyója.

Fotó: Reuters

Kory Honea, Butte megye seriffje kijelentette, hogy a lakosok nyomban visszatérhetnek otthonaikba. Szövetségi vízügyi tisztviselők közölték, elegendő vizet eresztettek már le a gát mögötti tóból, és nem lesz szükség a kiegészítő túlfolyóra abban az esetben, ha a közelgő vihar miatt megemelkedne a tó vízszintje.

A seriff ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a régióban érvényben marad a kimenekítésre szóló figyelmeztetés, ami azt jelenti, az embereknek készen kell állniuk egy esetleges menekítésre, ha a körülmények rosszabbra fordulnak.

Kifejtette, a lakosoknak ébereknek kell lenniük, lehetséges hogy újabb kimenekítési döntés születhet, ha változik a helyzet.

Ezzel egy időben az esőzések, a nagy mennyiségű hó és az erózió következtében megrongálódott túlfolyónál homokzsákokkal, betontömbökkel és kövekkel próbálják elzárni a kiszakadt részt.

A 230 méteres gát, az ország legmagasabb ilyen létesítménye, amely 12 méterrel magasabb a híres Hoover-gátnál, San Franciscótól 150 kilométerre északkeletre helyezkedik el. A kiegészítő túlfolyót a heves esőzések, a megolvadt hó, valamint az erózió rongálta meg a múlt héten. A gát mintegy ötvenéves történetében még soha sem kellett a túlfolyót használni, ez volt az első alkalom.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.