Terrorizmus

Több tucat embert vettek őrizetbe terrorizmus gyanújával Brüsszel repülőterén

Az elmúlt évben több ezer intelligens térfigyelő kamera felszerelésével erősítették meg a repülőterek és a főbb pályaudvarok biztonságát Belgiumban.

2017.02.13 21:24MTI

Egy hónap alatt több mint harminc embert vettek őrizetbe terrorizmus gyanújával Brüsszel repülőterén - tudatta a helyi sajtó hétfőn.

A rendőrség november és december között vette őrizetbe a több mint harminc embert a brüsszeli Zaventem repülőtéren terrorizmus vagy a nemzetbiztonságot érintő egyéb fenyegetésekkel kapcsolatban - jelentette a De Standaard című belga napilap.

A hatóságok a tavalyi brüsszeli terrortámadásokat követően fokozták a terrorellenes intézkedéseket. Nagyjából 110 különleges kiképzésű rendőr állt azóta munkába, akinek a feladata a gyanúsan viselkedő személyek azonosítása. Többségük a repülőtereken teljesít szolgálatot, mások pedig a vasúti rendőrségnél.

A cikkben sikeresnek nevezték a bevezetett intézkedéseket, Jan Jambon belügyminiszter szerint azonban korai lenne még a program értékelése.

Az elmúlt évben több ezer intelligens térfigyelő kamera felszerelésével erősítették meg a repülőterek és a főbb pályaudvarok biztonságát Belgiumban. A járművek rendszámának azonosítására és arcfelismerésre egyaránt alkalmas kamerák olyan szoftverrel is el vannak látva, amely lehetővé teszi a gyanús viselkedés automatikus kiszűrését. Szakértők szerint a rendszer mindazonáltal még korántsem nevezhető tökéletesnek, meglehetősen gyakoriak például a téves riasztások.

Tavaly március 22-én Brüsszelben a Zaventem nemzetközi repülőtéren és a Maelbeek metróállomáson is terrortámadást követtek el, harminckét ember halálát okozva. A robbantásos merényletek elkövetőjeként az Iszlám Állam nevű terrorszervezet jelentkezett. Belgiumban a hatóságok még mindig hármas, azaz "súlyos" fokozaton tartják az ország terrorkészültségi szintjét. Ez azt jelenti, hogy a fenyegetés jelentős, "lehetséges és valószínű" terrortámadás.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.