Terror

Eltűnt hétszáz dzsihadista

285-en hazatértek, majdnem mindegyiküket sikerült elfogni, és bíróság elé állítani.

2017.02.11 19:58MTI
hirdetés

A marokkói hatóságok szeme elől eltűnt mintegy hétszáz szélsőséges iszlamista, aki Szíriában és Irakban az Iszlám Állam terrorszervezet harcosai közé lépett, és menekülőben van azóta, hogy a terroristák elleni nemzetközi koalíció fellépett a szervezet ellen.

Ezek a dzsihadisták kikerültek az észak-afrikai ország titkosszolgálatainak a látóköréből, nem tudják, hol vannak, milyen terveik vannak – közölte a Marokkói Stratégiai Tanulmányok Központjának elnöke egy Marrákesben megrendezett biztonságpolitikai fórumon.

Mohamed Benhamu azt mondta, hogy 1634 marokkói harcos csatlakozott az Iszlám Államhoz, és közülük 615-en elestek. 285-en hazatértek, majdnem mindegyiküket sikerült elfogni, és bíróság elé állítani.

A szakértő hangsúlyozta, hogy Marokkót nagyon nyugtalanítja a Líbiában megjelent szélsőségesek problémája. Szerinte Líbiában az Iszlám Államnak a csúcsponton 7500 harcosa volt, de 2500-an elestek a Szirt városban lévő központjuk védelmében. Jelenleg mintegy ötezer külföldi dzsihadista van menekülőben, aki dél felé vette az útját. Ők igazi veszélyt jelentenek a szomszédos országokra és Marokkóra nézve – mondta.

Marokkóban nem volt komolyabb terrorista merénylet a szíriai polgárháború 2011-es kirobbanása és az Iszlám Állam megalakulása óta. Feltételezett terroristák letartóztatása viszont gyakori az ország egész területén.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.