ENSZ

Washington ellenzi, hogy Szajjád legyen az ENSZ líbiai különmegbízottja

Fajjád kinevezésének kifogásolása ellenére az amerikai nagykövet hangsúlyozta, hogy a Trump-kormányzat szeretné, ha véget érne a több évtizedes palesztin-izraeli konfliktus.

2017.02.11 11:30MTI
hirdetés

Az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete kifogást emelt az ellen, hogy António Guterres ENSZ-főtitkár Szalám Fajjád volt palesztin kormányfőt nevezze ki a világszervezet új líbiai különmegbízottjának.

Az Egyesült Államok kifogását Nikki Haley ENSZ-nagykövet közleményben fejezte ki, egyelőre azonban nem világos, hogy a főtitkár figyelembe veszi-e ezt. Guterres hivatala ugyanis péntek este elérhetetlen volt az újságírók számára.

Közleményében Haley nagykövet leszögezi: az Egyesült Államok "csalódott" amiatt, hogy António Guterres a Biztonsági Tanácsnak küldött levelében jelezte: Szalám Fajjádot, a Palesztin Hatóság volt miniszterelnökét szándékozik kinevezni a világszervezet új líbiai különmegbízottjának, Martin Kobler német diplomata helyett. Fajjád 2007 és 2013 között volt a Palesztin Hatóság kormányfője.

"Az ENSZ túlságosan is hosszú ideig volt elfogult a Palesztin Hatósággal, szövetségesünk, Izrael kárára" - írta közleményében az amerikai nagykövet.

A Palesztin Hatóság 2012 novembere óta "nem tag megfigyelő állam" státusszal rendelkezik a világszervezetben, és függetlenségét az ENSZ 193 tagországa közül 137 ismeri el. Nikki Haley a közleményben emlékeztet arra, hogy az Egyesült Államok nem ismeri el az önálló palesztin államot, mint ahogyan "nem támogatja azt a jelzést" sem, amelyet az ENSZ-en belül Fajjád különmegbízotti kinevezése jelentene.

Fajjád kinevezésének kifogásolása ellenére az amerikai nagykövet hangsúlyozta, hogy a Trump-kormányzat szeretné, ha véget érne a több évtizedes palesztin-izraeli konfliktus.

Az amerikai ENSZ-nagykövet levelére reagált Izrael ENSZ-nagykövete. Danny Danon üdvözölte az amerikai állásfoglalást, és hangsúlyozta, hogy a világszervezetben "új korszak kezdődik, új éra, amelyben az Egyesült Államok határozottan Izrael mögött áll, bárkivel vagy bármilyen kísérlettel szemben, aki vagy amely ártani akar a zsidó államnak".

Donald Trump jövő szerdán fogadja a Fehér Házban Benjámin Netanjahu izraeli kormányfőt, s bár mindeddig az Egyesült Államok határozott támogatásáról biztosította Izraelt, az elmúlt napokban egy-két ügyben árnyalta álláspontját. Már nem sürgeti az amerikai nagykövetség áthelyezését Tel-Avivból Jeruzsálembe, és egy pénteki izraeli lapinterjúban azon véleményének adott hangot, hogy az izraeli telepespolitika "nem használ a béke ügyének".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.