Gazdaság

Tavaly 1,7 százalékkal nőtt a román ipari termelés

Tavaly 1,7 százalékkal nőtt a román ipari termelés a 2015-ös évhez képest - közölte pénteken a román országos statisztikai intézet.

2017.02.11 00:30MTI
hirdetés

A növekedést főként a feldolgozóipar serkentette, amely 2,6 százalékkal bővült.

Decemberben az ipari termelés 3,6 százalékkal nőtt a nyers adatok szerint 2015 utolsó hónapjához mérten, a szezonális és naptárhatással kiigazított adat szerint a bővülés 3,9 százalékos volt.

A román statisztikai intézet csütörtökön közölte, hogy tavaly 7,3 százalékkal nőttek az új ipari megrendelések a 2015-ös évhez képes, az iparban tevékenykedő vállalatok árbevétele pedig 4,7 százalékkal bővült.

A román GDP mintegy egyötödét adó ipar tevékenysége az elmúlt években folyamatosan lassult. 2015-ben 2,7 százalékkal nőtt a termelés, míg 2014-ben még 6,1 százalékos növekedést jegyeztek fel.

A bukaresti kormány 4,8 százalékos gazdasági növekedésre számít a 2016-os évre. A statisztikai intézet várhatóan kedden teszi közzé a román bruttó hazai termék tavalyi utolsó negyedéves alakulásáról szóló jelentését. A román gazdaság 4,9 százalékkal nőtt a tavalyi első háromnegyed évben 2015 hasonló időszakához mérten.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.