Terrorizmus

Iskolákat akart felrobbantani egy 16 éves lány Dániában

Robbantásos merényleteket tervezett egy 16 éves lány Dániában két iskola ellen.

2017.02.10 15:58MTI

Lise-Lotte Nilas ügyész felfedte: a lányt azzal vádolják, hogy előkészületeket tett TATP robbanószert tartalmazó pokolgépek készítésére. Az egyik bombával egy koppenhágai zsidó iskolában tervezett kárt tenni – a tervek meghiúsultak annak köszönhetően, hogy a rendőrség január 13-án közbelépett, és őrizetbe vette a lányt. Ügyét április 7-én kezdi tárgyalni a bíróság.

A vádlott ügyvédje közölte, hogy védencét még pénteken kiengedik, és szabadlábon védekezhet. Felfedte azt is, hogy a lány kétszer járt Szíriában – az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezet Szíriából terjeszkedve foglalt el jókora területeket Irakban is, és kiáltotta ki azokon saját kalifátusát.

A dán lány ügyével kapcsolatban cinkosság gyanúja merült fel egy 25 éves férfival szemben, ám ezt alaptalannak találta a hatóság, és megszüntette a férfi elleni eljárást.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.