A tulajdonosokat őrizetbe vették

Házkutatást tartottak az offshore-botrány főszereplőjénél

Házkutatást tartottak a panamai hatóságok a nemzetközi offshore-botrány főszereplőjévé vált Mossack-Fonseca ügyvédi irodánál, és mindkét tulajdonost őrizetbe vették.

2017.02.10 13:52MTI
hirdetés

A Ramón Fonseca Mora és Jürgen Mossack vezette ügyvédi irodát sok egyéb dolog mellett azzal gyanúsítják, hogy offshore számlákat létesített az Odebrecht brazil építőipari vállalat részére, amely aztán több ország vezetőjét megvesztegette az ezeken elhelyezett pénzekkel.

Közöttük van például Alejandro Toledo volt perui államfő, aki ellen nemzetközi elfogató parancsot adtak ki. Toledót azzal vádolják, hogy több millió dollár kenőpénzt fogadott el az Odebrechttől. A volt elnöknek állítólag 20 millió dollárt ígértek arra az esetre, ha a cég elnyer egy autópálya-építési pályázatot.

Az ügyvédi iroda egyik tulajdonosa, Fonseca csütörtökön azt állította, hogy cége csak bűnbak az ügyben. Fonseca szerint a panamai hatóságok el akarják kerülni annak felderítését, hogy pontosan kik kaptak kenőpénzt az Odebrechttől. A brazil vállalat vezetői egy amerikai eljárás során azt állították, hogy 800 millió dollárt (mintegy 240 milliárd forintot) osztogattak szét latin-amerikai politikusoknak állami megbízásokért cserébe. Fonseca szerint a pénzből Juan Carlos Varela panamai elnöknek is jutott; a vádat az államfő csütörtökön nyilvánosan visszautasította. Varela azt mondta: ütött a Mossack-Fonseca utolsó órája.

A Mossack-Fonseca 2016-ban került a figyelem középpontjába, miután 11,5 millió dokumentum szivárgott ki az irodától olyan adócsaló cégekről és személyekről, köztük több ismert politikusról, akik feltehetően megpróbálták elkerülni az adófizetést hazájukban.

Az irodát több drogkartellhez, maffiához, fegyverkereskedőhöz és nemzetközileg elszigelt kormányhoz (például a phenjani és a damaszkuszi rezsim) is pénzügyi szálak fűzik. Kenia Porcell panamai főügyész "bűnszövetkezetnek" nevezte a Mossack-Fonseca irodát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.