Szakértő

Líbiával nem lehet olyan megállapodást kötni, mint Törökországgal

A környező országokkal is fel kell venni a kapcsolatot, Egyiptommal, Algériával és Tunéziával.

2017.02.04 20:33MTI

Líbiával az Európai Unió nem tud olyan megállapodást kötni, mint Törökországgal a menekültek ügyében - mondta Gálik Zoltán, a Corvinus Egyetem docense az M1 aktuális csatorna szombat reggeli műsorában.

A docens szerint Líbiának nincs stabil kormányzata, sőt szinte az állam sem létezik egységes formában, ezért inkább több kisebb projektet visz majd végig az EU az országban annak érdekében, hogy csökkentsék az onnan érkező menekültek számát.

Valószínűleg nem elégséges majd Líbiára koncentrálni - tette hozzá -, hanem a környező országokkal is fel kell venni a kapcsolatot, Egyiptommal, Algériával és Tunéziával.

Elsődleges fontosságú feladatként szerepel Líbia stabilitásának elősegítése abban a nyilatkozatban, amelyet a máltai nem hivatalos EU-csúcson fogadtak az Európai Unió állam- és kormányfői pénteken.

Az uniós tagállamok vezetői eredményként értékelték, hogy 2016-ban az előző évhez képest harmadára csökkent az Európába érkező menedékkérők száma. A nyilatkozat kiemeli, hogy a tavalyi év utolsó négy hónapjában 98 százalékkal kevesebben érkeztek a Földközi-tenger medencéjének keleti felén Európába, mint tavalyelőtt szeptember elejétől december végéig. Az uniós állam- és kormányfők megjegyzik azonban, hogy továbbra is nagy a migrációs nyomás a térségben, és elkötelezettek az EU és Törökország közötti (a migránsok átvételéről szóló) egyezség mellett.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.