150 halott, 200 sebesült

Terrorcselekmény volt az indiai vonatszerencsétlenség

Az indiai fővárostól, Újdelhitől 400 kilométerre délkeletre található Kánpur iparváros közelében történt tragédiának 151 halottja és több mint 200 sebesültje volt.

2017.01.20 09:39MTI

Terrorcselekmény okozta a tavaly novemberben India északi részén történt vonatszerencsétlenséget, az elkövetőt őrizetbe vették, és már beismerő vallomást tett - közölte pénteken az NDTV helyi hírcsatorna.

Az indiai fővárostól, Újdelhitől 400 kilométerre délkeletre található Kánpur iparváros közelében történt tragédiának 151 halottja és több mint 200 sebesültje volt. A mintegy kétezer embert szállító személyszállító szerelvény 23 vagonból állt, 14 kocsija kisiklott és összeroncsolódott, néhány felborult.

MTI/EPA/Radzsat Gupta

Az első közlések arról szóltak, hogy a katasztrófát sínhiba okozta. Az NDTV, amely értesüléseiben a terrorelhárító szolgálatra hivatkozott, most arról számolt be, hogy terrorcselekmény történt, és egy korábbi merényletkísérlettel összefüggésben őrizetbe vett gyanúsított, Motilal Paszvan elismerte, hogy ő készítette a pokolgépet, amely kisiklatta a vonatot. A robbanószerkezetet tízliteres fazékba rakta, és a sínek közé rejtette.

A hatóságok azt gyanítják, hogy a férfi a pakisztáni titkosszolgálat, az ISI utasításai alapján cselekedett. Az ügyben új vizsgálatot tartanak a katasztrófa helyszínén.

A rendőrség korábban két másik emberrel együtt vette őrizetben Paszvant gyilkossági kísérlet vádjával Bihar szövetségi államban. A csoport tavaly októberben helyezett el robbanószerkezetet a sínekre az ország Nepállal határos területén. Akkor helyi lakosok bukkantak rá a pokolgépre, és még idejében sikerült a robbanószerkezetet hatástalanítani.

A nyomozóhatóság adatai szerint a csoport tagjai pénzt kaptak az ISI-vel kapcsolatban álló személyektől - állította az NDTV.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.