Helyhiány

Elítéltek ezreit engedhetik ki a börtönökből Romániában

Kevés a férőhely a romániai börtönökben, ezért az öt évet meg nem haladó szabadságvesztéssel sújtott rabok egy része közkegyelmet kaphat.

2017.01.18 14:58MTI
Fotó: Flickr

Közkegyelmet hirdetnének Romániában az öt évet meg nem haladó szabadságvesztéssel sújtott elítéltek egy részének, hogy így enyhítsék a börtönök túlzsúfoltságát - derült ki abból a tervezetből, amelyet szerdán hozott nyilvánosságra a bukaresti igazságügyi minisztérium.

A legfelső bírói tanácsnak véleményezésre megküldött jogszabály tervezetéből kiderült, hogy azt a szaktárca sürgősségi kormányrendelettel akarja elfogadtatni. Az intézkedés nem terjedne ki azokra, akiket a korrupciós bűncselekményekre vonatkozó törvény alapján ítéltek el.

Florin Iordache igazságügyi miniszter szerint Románia negyven büntetés-végrehajtó intézményében 19 ezer férőhely van, ám ezekben több mint 27 ezer elítéltet tartanak fogva. A tárca számításai szerint 2300-2500 elítélt kerülne szabadlábra a közkegyelmi tervezet hatályba lépése esetén.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.