Tűzvész

Teljesen újraépítik a székelyföldi Kommandó részben leégett iskoláját

Korszerű, a 21. századi követelményeknek megfelelő, ezer négyzetméteres iskolát építenek.

2017.01.17 06:30MTI

Teljesen újraépítik a székelyföldi Kommandó község egy héttel ezelőtt kigyulladt és részben leégett iskoláját - közölte a Kovászna megyei önkormányzat sajtóosztálya hétfőn a település és a megye vezetőinek a megbeszélése után.

Opra Béni Béla iskolaigazgató elmondta, egy hét kényszervakáció után hétfőn mostoha körülmények között indult újra az oktatás a kommandói iskola tűzvész után megmaradt részében. Hozzátette, sürgősen szükség van az új iskolára.

Tamás Sándor, a megyei önkormányzat elnöke elmondta: azt tervezik, hogy teljesen lebontják a megmaradt épületrészt, és korszerű, a 21. századi követelményeknek megfelelő, ezer négyzetméteres iskolát építenek. Olyan egyszintes épületre gondolnak, amely küllemében illeszkedik a környékbeli épületekhez.

"Terveink szerint májusban neki lehet látni az építkezési munkálatoknak" - fogalmazott a megbeszélésen Tamás Sándor. A közlemény szerint a megyei önkormányzat a költségvetés elfogadása után jelentős összegű gyorssegélyt készül kiutalni a munkálatokra. Addig is az RMDSZ és az MPP megyei tanácsosai száz-száz lejt (7000 forint) ajánlottak fel illetményükből az építkezés támogatására.

Opra Béni Béla iskolaigazgató elmondta, folyamatosan érkeznek a támogatások az iskola újraépítésére.

A kommandói iskola épületének a kigyulladását feltehetően a kéményből kipattanó szikra okozta múlt hétfőn. Az iskolában mintegy száz gyermek tanul. Az 1070 méteres magasságban fekvő Kommandó mintegy ezer lakója közül 947-en vallották magukat magyarnak a 2011-es népszámláláson. A történelmi Magyarország egyik legkeletibb fekvésű hegyi települése a nevét onnan kapta, hogy egykor határőr alakulat (kommandó) állomáshelye volt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.