Irak

Kelet-Moszul 80 százalékát visszafoglalta az iraki hadesereg

Az iraki kormányerők és a vele szövetséges milíciák októberben, az Iszlám Állam ellen küzdő nemzetközi katonai koalíció támogatásával indítottak offenzívát Ninive kormányzóság központja, Moszul felszabadítására.

2017.01.11 12:55MTI
hirdetés

Moszul keleti részének már legalább 80 százalékát visszafoglalták az iraki kormányerők az Iszlám Állam terrorszervezettől - közölte az iraki terrorellenes erők (CTS) szóvivője szerdán.

Az iraki kormányerők és a vele szövetséges milíciák októberben, az Iszlám Állam ellen küzdő nemzetközi katonai koalíció támogatásával indítottak offenzívát Ninive kormányzóság központja, Moszul felszabadításra, amely az utolsó nagyobb város Irakban az Iszlám Állam ellenőrzése alatt.

Az offenzíva elején az iraki erőknek sikerült ellenőrzésük alá vonni több keleti városnegyedet, de aztán a dzsihadisták kemény ellenállásába ütköztek, akik robbanószerrel megrakott autók és háztetőkön rejtőző orvlövészek százaival nehezítik az iraki hadsereg előrenyomulását.

A terrorellenes erők és más szárazföldi alakulatok közötti hatékonyabb egyeztetésnek köszönhetően január első napjaiban érezhető előrelépést értek el az iraki erők. Vasárnap – az offenzíva kezdete óta első alkalommal – az iraki különleges erők elérték a Moszult kettészelő Tigris folyó partját.

Szabáh al-Nománe, a CTS szóvivője szerdán azt mondta, Kelet-Moszul 80-85 százalékát sikerült visszavenni a dzsihadistáktól. Moszul nyugati oldala viszont – ahol a nemzetközi repülőtér és az óváros is található – egyelőre továbbra is teljes mértékben az Iszlám Állam ellenőrzése alatt áll.

Haider al-Abádi iraki miniszterelnök korábban azt mondta, Moszult még 2016 végéig visszafoglalják a szélsőséges erőktől, de december végén már úgy fogalmazott, hogy még további három hónapra van szükség az Iszlám Állam megsemmisítéséhez Irakban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.