Illegális bevándorlás

Több száz embercsempészt fogtak el tavaly a német hatóságok

Többségük szíriai és lengyel állampolgár.

2017.01.08 08:56MTI

Több mint 900 embercsempészt vettek őrizetbe 2016-ban Németországban - jelentette vasárnap a Welt am Sonntag című német lap a belügyminisztérium kimutatására hivatkozva. Az is kiderült: közel háromezer, legálisan érkező bevándorlóval szemben csupán pár száz illegális migránst küldtek vissza az Unióból Törökországba.

A legtöbb gyanúsított – 72 – szíriai volt, de sok csempész érkezett Lengyelországból (70), Irakból (57) és Oroszországból (56) is, 57-en pedig németek voltak. A lap szerint a csempészforgalom a német-osztrák határon a legnagyobb, ahol november végéig 481 embercsempészt fogtak el. A német-lengyel határnál 155, a német-cseh határnál 106 gyanúsítottat vettek őrizetbe.

A jelentésből az is kiderül, hogy tavalyelőtt ennél is jóval több embercsempészt, összesen 3370-et fogott el a rendőrség Németországban. A lap szerint számuk csökkenése elsősorban az úgynevezett balkáni útvonal lezárásának köszönhető.

Alig háromezren érkeztek legálisan

A Welt am Sonntag egy másik cikke szerint tavaly 2672 szíriai érkezett az Európai Unióba a Törökországgal kötött megállapodás alapján, legálisan. A lap az Európai Bizottságtól származó értesülésre hivatkozik. A menekültek közül 1060-at Németország fogadott be, de több mint 400-an jutottak Franciaországba és Hollandiába is.

A másik irányba, Görögországból Törökországba 801 illegális bevándorlót küldtek vissza a megállapodás keretében. Az Ankarával kötött uniós egyezmény értelmében a Törökországba kitoloncolt illegális bevándorlók helyett az unió olyan szíriai menekülteket fogad be, akiknek jogosultságát már igazolták, és immár legálisan utazhatnak az EU területére.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.