Charles Manson

Kórházba került a hírhedt amerikai tömeggyilkos

Charles Manson és bandája 1969-ben öt hét alatt négy helyszínen kilenc emberrel végzett, köztük Roman Polanski filmrendező feleségével, az akkor nyolc hónapos terhes Sharon Tate színésznővel.

2017.01.04 16:28MTI

Sajtóértesülések szerint kórházba szállították a 82 éves Charles Mansont, az évtizedek óta börtönben raboskodó hírhedt amerikai tömeggyilkost.

A hírt hivatalos források nem erősítették meg, a büntetés-végrehajtás egyik szóvivője a rabok személyiségi jogaira hivatkozva csak annyit közölt szerdán, hogy Charles Manson életben van.

Fotó: EPA

A TMZ portál és a Los Angeles Times kedden arról adott hírt, hogy a tömeggyilkost egy bakersfieldi kórházba szállították át a hírhedt corcorani börtönből, ahol büntetését tölti. A klinika előtt látták parkolni a kaliforniai büntetés-végrehajtás három kisteherautóját. A kórházban korábban már kezeltek rabokat.

A corcorani börtönben kialakítottak sürgősségi és fekvőbeteg-ellátásra alkalmas orvosi részleget, műtéti beavatkozásokra vagy akut betegségek kivizsgálására azonban kórházba kell átszállítani a rabokat – közölték az üggyel kapcsolatban a hatóságok.

A büntetett előéletű Manson az 1960-as évek vége felé szervezett maga köré szektát. A banda 1969-ben öt hét alatt négy helyszínen kilenc emberrel végzett, köztük Roman Polanski filmrendező feleségével, az akkor nyolc hónapos terhes Sharon Tate színésznővel. A gyilkosságsorozat megrázta az Egyesült Államokat, Manson és követői börtönbe kerültek.

Mansont 1971-ben halálra ítélték, ezt azonban életfogytiglanra változtatták, miután Kaliforniában alkotmányellenesnek minősítették a kivégzéseket. Az államban később visszaállították a halálbüntetést, de az egykori szektavezér ítéletét nem változtatták meg.

A Manson kórházba szállításáról szóló hírekre reagálva Sharon Tate lánytestvére az AP amerikai hírügynökségnek azt mondta: katolikusként nem kíván rosszat a férfinak, aki megölte a nővérét, és egészen addig visszafogja érzelmeit, míg nem értesül Manson haláláról. “Talán majd elmondok értük egy imát, ejtek egy könnycseppet, és arra kérem istent, könyörüljön meg a lelkükön, de mindeddig nem engedtem meg magamnak, hogy bármit is érezzek, mert nincs rá alapom” – fogalmazott Debra Tate.

Manson számára 1977-ben engedélyezték, hogy kegyelmet kérjen. A tömeggyilkos legutóbb 2012-ben folyamodott kegyelemért, de elutasították. Legközelebb 2027-ben nyílhat módja erre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.