Terrorizmus

Lassan, de biztosan haladnak előre az irakiak Moszulban

Visszafoglalták az iraki nagyváros két újabb kerületét az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezettől az iraki kormányerők és szövetségeseik. Közben a lakosok folyamatosan menekülnek a városból.

2017.01.04 13:58MTI
hirdetés

Iraki terrorelhárító erők visszafoglalták kedden az ipari övezetet, a belügyminisztérium egyik elitalakulata pedig szerdán behatolt a Mitak kerületbe, és elkezdte megtisztítani azt az IÁ orvlövészeitől, pokolgépeitől. Az iraki erők három irányból haladnak nyugat felé a városban.

A dzsihadisták úgy vonulnak vissza, hogy közben robbanószerrel megrakott autókat állítanak le a város sikátoraiban, orvlövészek maradnak a háztetőkön, és az épületben közben ott vannak a lakók. A házak közé föld alatti vagy földszinti átjárókat építettek.

Folyamatosan menekülnek a civilek

A legtöbb civil a már felszabadított keleti kerületekből menekül el, de kevesen ki tudnak szökni a még ostromlott nyugati részekből is, amelyek még teljesen az IÁ uralma alatt állnak. Utóbbiak vagy csónakkal jutnak át a várost kettéosztó Tigris folyón, vagy átevickélnek a romossá lőtt hidakon.

Az október óta tartó ostrom, valamint az élelmiszer- és vízhiány ellenére a legtöbb lakos még mindig a városban van. Az ENSZ adatai szerint 125 ezer ember menekült el a mintegy másfél milliós városból.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.