Terrorizmus

Felszámoltak egy tunéziai terrorcsoportot

A terroristák "titkos találkozókat tartott egy mecsetben", és fiatalokat toboroztak a dzsihád számára.

2017.01.04 13:18MTI

A hatóságok egy 13 fős terrorcsoport tagjait tartóztatták le. A terroristák "titkos találkozókat tartott egy mecsetben", és fiatalokat toboroztak a dzsihád számára - közölte szerdán az ország belügyminisztériuma.

A most felszámolt csoport 13 tagját kedden kihallgatták a Szúszától északra fekvő Herglában. A 22 és 43 év közötti gyanúsítottak bevallották, hogy 12 fiatalt toboroztak és küldtek el a konfliktusövezetekbe, Szíriába, Irakba vagy Líbiába.

Közvetett kapcsolatuk van az Iszlám Maghreb al-Kaidája (AQMI) nevű terrorszervezethez egy harmadik szervezet vezetője által – közölték hatósági források.

A csoport a Földközi-tenger partján fekvő Szúsza közelében tevékenykedett, vagyis azon a környéken, ahol 2015 júniusában egy fegyveres férfi 38 turistával végzett egy strandon. Egy héten belül ez a hetedik hasonló bejelentés a tunéziai hatóságok részéről; december 25. óta már több mint 70 feltételezett dzsihadistát vettek őrizetbe.

Fészke lett az iszlamistáknak az észak-afrikai ország

A 2011-es népfelkelés óta Tunéziában szélesedik a dzsihadisták befolyási övezete, akik az észak-afrikai országban már több mint száz katona és rendőr, mintegy húsz civil, valamint 59 külföldi turista haláláért tehetők felelőssé a hivatalos adatok szerint.

A kormányzati adatok szerint 3 ezer tunéziai állt dzsihadista szervezetek kötelékébe, de az ENSZ úgy véli, hogy az a szám valójában az 5500-at is eléri. A tunéziai belügyminiszter keddi közlése szerint 2012 és 2016 között 800 terrorista, köztük 30 nő tért haza Tunéziába a konfliktuszónákból. Közülük 198-an már börtönben ülnek, több mint százan pedig házi őrizetben vannak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.