Légi szerencsétlenség

Gúnyrajzot közölt a lezuhant orosz repülőről a Charlie Hebdo

Karikatúrát közölt szerdán a Charlie Hebdo francia szatirikus hetilap az orosz védelmi minisztérium Fekete-tengerbe zuhant Tu-154 típusú gépének szerencsétlenségről.

2016.12.29 08:48MTI

A rajzon egy zuhanó repülőgép látható, és egy katonai egyenruhát viselő férfi (valószínűleg az orosz hadsereg Alekszandrov művészegyüttesének egyik szólistáját ábrázolja) amint azt énekli: “A-A-A-A-A-A”. A kép felirata szerint “bővül a Vörös Hadsereg Kórusának repertoárja”.

Igor Konasenkov, a védelmi minisztérium szóvivője éles szavakkal bírálta a francia lapban megjelent karikatúrát. Szerinte “egy normális ember számára lealacsonyító”, hogy egyáltalán figyelmet fordítson erre a gúnyrajzra.

Konsztantyin Dolgov, az orosz külügyminisztérium emberi jogi megbízottja úgy fogalmazott, hogy a Charlie Hebdo kegyeletsértő karikatúrájával megalázta az emberi méltóságot, illetve a lap munkatársai kitörölték magukat az újságírók és civilizált emberek sorából.

A karikatúra megjelenését követően szerda este Franciaország elleni szankciókat követelő internetes petíció indult egy orosz honlapon a szatirikus lap orosz tragédiákon való gúnyolódása miatt.

Tu 154-es (Fotó: AP)

Az orosz védelmi minisztériumnak a szíriai Latakiába tartó gépe – fedélzetén 84 utassal és 8 fős személyzettel – vasárnap reggel zuhant a Fekete-tengerbe két perccel azután, hogy felszállt Szocsi repülőteréről. A gépen katonák, újságírók, egy ismert segélymunkás és a hadsereg Alekszandrov művészegyüttesének 64 tagja és karmestere utazott, akik újévi koncertet adtak volna a hmejmimi orosz légi támaszponton. Az orosz hatóságok szerint terrorcselekmény nem szerepel szerencsétlenség fő lehetséges okai között. A Kommerszant című orosz napilap szerdán közölt értesülései szerint a fékszárny meghibásodása okozhatta a tragédiát.

Tavaly novemberben hatalmas felháborodást keltett Oroszországban a Charlie Hebdo két karikatúrája a Sínai-félsziget felett 2015. október 31-én lezuhant orosz utasszállítóról. Ebben szerencsétlenségben 217-en vesztették életüket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.