Berlini merénylet

Nem halhatott meg órákkal a merénylet előtt a lengyel kamionos

A sofőr nem halt bele azonnal a fejlövésbe, még élt, amikor a merénylő az emberek közé hajtott.

2016.12.28 18:50MTI

A Lengyelországban végzett boncolás eredménye kizárta, hogy órákkal a merénylet előtt halt volna meg a lengyel sofőr, akinek a kamionját a berlini iszlamista terrortámadáshoz felhasználták - közölte szerdán a lengyel ügyészség, cáfolva ezzel a Bild című német lap korábbi, nem hivatalos értesüléseit.

A 37 éves lengyel sofőr, Lukasz Urban holttestét kedden adták át a lengyel hatóságoknak, továbbítva egyúttal a Németországban végzett boncolás előzetes eredményeit. A szerdán az északnyugat-lengyelországi Szczecinben végzett újabb boncolás eredményét Aldona Lema, a szczecini vajdasági ügyészség vezetője ismertette szerdán a Superstacja lengyel kereskedelmi televíziónak nyilatkozva.

“A jelenleg rendelkezésünkre álló anyag alapján cáfolhatom a Bild által közölt információkat, miszerint a halál néhány órával korábban állt volna be” – mondta Lema. Az ügyész később a TVN24 lengyel hírtelevíziónak is nyilatkozott, hangsúlyozva, hogy “egyes német tömegtájékoztató eszközök által közöltektől eltérően a kamionsofőr nem a délutáni órákban hunyt el”. A halál pontos időpontjáról azonban nem közölt adatot.

A lengyel ügyészség előzetesnek minősítette szerdai eljárását, a végleges eredményt bejelentések szerint később közlik. Amint Aldona Lena elmondta, céljuk az, hogy Lukasz Urban halálának körülményeit tisztázzák, és megállapítsák, ki volt a gyilkosság elkövetője. A sofőr holttestét valószínűleg még szerdán adják át családjának.

Lena később a PAP hírügynökségnek nyilatkozva úgy pontosította a korábban elmondottakat, hogy a lengyel ügyészség ismeri a sofőr halálának időpontját, ezt azonban, tekintettel a folyamatban lévő nemzetközi nyomozásra, nem hozzák nyilvánosságra. Elmondta azt is, hogy a halál óráját nem a szerdán Szczecinben végzett vizsgálat alapján állapították meg. Ez, mint mondta, a gyilkosság óta eltelt hosszabb idővel, valamint a német hatóságok által korábban végzett vizsgálattal függ össze.

A szczecini vajdasági hivatal szerdai közleménye szerint Urbant pénteken helyezik örök nyugalomra. Korábbi bejelentések szerint a temetési költségeket a lengyel állam fedezi.

Lukasz Urbant a december 19-én este elkövetett merénylet után a fejét ért lőtt sebbel és késszúrással találták meg a vezetőfülkében. A Bildben közölt cikk is lehetségesnek vélte, hogy a sofőr nem halt bele azonnal a fejlövésbe, még élt, amikor a merénylő az emberek közé hajtott.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.