Terror

Erdogan: bizonyítékaink vannak rá, hogy Amerika az Iszlám Államot támogatja

A török elnök szerint a Washington vezette terrorellenes koalíció több terrorszervezetet is támogat Szíriában.

2016.12.28 12:36ma.hu
Fotó: AFP

Recep Tayyip Erdogan török elnök szerint bizonyíték van arra, hogy az Egyesült Államok szövetségeseivel együtt terroristákat támogat Szíriában: köztük az Iszlám Állam (ISIS) nevű terrorszervezetet, a Népvédelmi Egységek (YPG) kurd szervezetet és a szíriai kurd Demokratikus Unió Pártját (PYD).

"Ők vádoltak minket az Iszlám Állam támogatásával. De ők segítik az olyan terrorista csoportokat, mint az IÁ, a YPG és a PYD. Nagyon is egyértelmű. Felvételekkel, fényképekkel és videókkal alátámasztott bizonyítékaink vannak" - jelentette ki keddi sajtótájékoztatóján Ankarában.

A török elnök szerint a nemzetközi terrorellenes koalíció nem nyújt elegendő támogatást az ISIS elleni harchoz Szíriában. "A koalíciós erők nem tartják be, amit ígértek" - idézte Erdogant az Anadolu állami hírügynökség.

A török államfő szerint Szaúd-Arábiát és Katart is meg kellene hívni a kazah fővárosba, Asztanába szervezett Szíria-konferenciára. Korábbi sajtóértesülések szerint a szíriai kormány és az ellenzék közötti tárgyalásokat az orosz, iráni és török külügyminiszterek közvetítésével tartanák. Erdogan szerint Doha és Rijád is jószándékát illetve támogatását mutatta a szíriai rendezésben, ezért részt kellene venniük a találkozón.

Erdogan kijelentette: Törökország nem ül a tárgyalóasztalhoz, ha a megbeszélésekre a szíriai kurdokkal kapcsolatban álló terrorszervezetek is meghívást kapnak.

Kadri Dzsamil, a szíriai ellenzék moszkvai csoportjának szóvivője szerint a szíriai kormány és az ellenzék közötti megbeszélésre már a február 8-án kezdődő tárgyalások előtt sor kerül, várhatóan január második felében.

A török csapatok szíriai felkelőket támogatva jelenleg jelentős véráldozatot követelő harcokat folytatnak a dzsihadisták által tartott észak-szíriai al-Báb városának elfoglalásáért. Az összecsapások a múlt hét közepe óta legalább 17 török katona életét követelték.

A török hadsereg augusztus 24-én kezdte meg az Eufráteszi Pajzs fedőnevű hadműveletet Észak-Szíriában, hogy megtisztítson az Eufrátesz folyó nyugati oldalán egy 5 ezer négyzetkilométeres területet a terrorszervezetektől, köztük az Iszlám Államtól. A török csapatok Észak-Szíriában a betiltott Kurdisztáni Munkáspárthoz (PKK) közel álló YPG ellen is harcolnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.