Berlini merénylet

Tízezrek követelik a meggyilkolt lengyel sofőr kitüntetését

Lukasz Urban az utolsó pillanatban elrántotta a kormányt. Sok ember életét menthette meg.

2016.12.26 18:50MTI
hirdetés
Fotó: AFP

Németországban több tízezren kérik Joachim Gauck szövetségi elnöktől, hogy adományozza a legmagasabb állami elismerést annak a meggyilkolt lengyel sofőrnek, akinek kamionját Berlinben egy karácsonyi vásár ellen elkövetett iszlamista terrortámadáshoz használták fel.

Hétfő késő délutánig már több mint 34 ezren csatlakoztak a change.org oldalon indított petícióhoz, amelyben felkérik a szövetségi elnököt, hogy adományozzon posztumusz érdemkeresztet Lukasz Urbannak. A felhívásban kiemelték: sajtóértesülések szerint a boncolás kimutatta, hogy a kamionvezető dulakodott a merénylővel, aki súlyosan megsebesítette, majd a támadás végén megölte őt. A 37 éves lengyel férfi "hősies tettével valószínűleg megmentette sok ember életét", és ezzel kiállt a "hazánkat és Lengyelországot összekötő barátság mellett, amely országgal szemben elődeink szörnyű bűnöket követtek el (a második világháborúban)" - olvasható a petícióban.

Nemcsak a berlinieknek, hanem minden németnek jó oka van arra, hogy tisztelegjen Lukasz Urban emléke előtt, és kifejezze háláját özvegyének és fiának - áll a felhívásban, amely szerint a lengyel férfi a bátorságával kiérdemelte Németország legmagasabb kitüntetését.

A december 19-én este végrehajtott merényletről előkerült egy videó, amelyen látható, amint a 40 tonnás fekete kamion nagy sebességgel belehajt a Breitscheid téri karácsonyi piacon szórakozó tömegbe. A felvétel alapján sokkal nagyobb tragédia is történhetett volna, mert a kamion teljes hosszában is átszelhette volna a vásár területét. Sajtóértesülések szerint a merénylővel dulakodó lengyel sofőrnek köszönhető, hogy nem haltak meg még többen, mert elrántotta a kormányt, a kamion így 60-80 méter után balra fordult, a vásár területét elhagyva kifutott a Budapest utcára és megállt.

A támadásban 12 ember meghalt, 53 ember megsebesült. A kamiont a hatóságok szerint egy veszélyes iszlamistaként számon tartott, elutasított menedékkérő, Anis Amri vezette. A tunéziai férfi ismeretlen körülmények között Franciaországba menekült, majd a merénylet után négy nappal, péntek hajnalban felbukkant az olaszországi Milánóban, ahol rendőrökkel folytatott tűzharcban meghalt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.