Terror

Berlini merénylet: túl sok veszélyes embert kell megfigyelniük a titkosszolgálatoknak

Három nagyon veszélyes csoport van.

2016.12.24 10:32MTI

Túlterheltek a titkosszolgálatok, túl sok nemzetbiztonságra veszélyes embert kell megfigyelniük, és ez is szerepet játszhatott a hétfő esti berlini merényletben - mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatorna péntek esti műsorában.

Azzal kapcsolatban, hogy milyen kérdéseket vet fel a berlini terrortámadás és merénylő szabad mozgása Európán belül, Bakondi György azt válaszolta: ezek közül az egyik a két éve tartó illegális migrációs "mozgás" és a terrorizmus, valamint a köztörvényes bűncselekmények összefüggése.

Közölte: három nagyon veszélyes csoport van, az egyik a katonák, akik már részt vettek harcokban, a másik a volt titkosszolgálati tisztek, akik hálózatokat tudnak irányítani, a harmadik pedig, amely ebben az ügyben is szerepet játszott, a vahabita hittérítők, akik a vallás terjesztésével a csalódott migránsok vagy második-harmadik generációs, bevándorló származású európaiak között lehetnek hatékonyak.

Szintén fontosnak nevezte a berlini merénylet szempontjából, hogy a titkosszolgálatok túlterheltek, túl sok olyan embert kell figyelemmel kísérniük, aki veszélyes lehet a nemzetbiztonságra, ezért ha pár hónap alatt nem tudnak "eredményt felmutatni", megszüntetik a megfigyelést.

Ez történt a berlini merénylő esetében is, akinek októberben fejezték be a megfigyelését - közölte Bakondi György.

Hétfő este a német főváros egyik leglátogatottabb karácsonyi vásárán, a Breitscheid téren a tömegbe hajtott egy kamion. A hatóságok szerint egy veszélyes iszlamistaként számon tartott elutasított menedékkérő, Anis Amri vezette. A tunéziai férfi ismeretlen körülmények között Franciaországba menekült, majd péntek hajnalban az olaszországi Milánóban bukkant fel, ahol a rendőrökkel folytatott tűzharcban meghalt.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.