Terror

Letartóztatták az al-Dzsazíra hírproducerét Egyiptomban

Többek között azzal is vádolják az egyiptomi hatóságok, hogy tagja az Egyiptomban betiltott, és tűzzel-vassal üldözött Muzulmán Testvériség nevű iszlamista szervezetnek.

2016.12.24 09:59MTI
hirdetés

Letartóztatták az al-Dzsazíra katari székhelyű pánarab hírtelevízió egy hírproducerét Egyiptomban. Mahmúd Huszeint azzal vádolják, hogy megkísérelte megdönteni Abdel Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök kormányát - jelentette a hírtelevízió internetes felülete.

A producert továbbá azzal is vádolják az egyiptomi hatóságok, hogy tagja az Egyiptomban betiltott, és tűzzel-vassal üldözött Muzulmán Testvériség nevű iszlamista szervezetnek. Esz-Szíszi 2013-ban Mohamed Murszi demokratikusan megválasztott elnök katonai úton történő megbuktatásával került hatalomra. Murszi a testvériség színeiben politizált.

Az al-Dzsazírának dolgozó Huszeint pénteken tartóztatták le, ami nem feltétlenül meglepő azután, hogy kedden 15 órán keresztül hallgatták ki a kairói repülőtéren a szabadságra hazatérő Huszeint. A hírproducer 2013-ig Egyiptomban dolgozott, amíg az al-Dzsazíra be nem zárta egyiptomi irodáit.

Az egyiptomi hatóságok Huszein két testvérénél házkutatást tartottak, majd őket is letartóztatták.

Az al-Dzsazíra követelte, hogy engedjék szabadon a hírproducert, akinek tartózkodási helyéről egyelőre nincsenek információk.

Nem ez az első eset, hogy a hírtelevízió munkatársait letartóztatták, vagy éppen eljárást indítottak ellenük. Az egyiptomi-kanadai Mohamed Fahmit, az egyiptomi Báher Mohamedet és az ausztrál Peter Greste-t 2013-ben tartóztatták le, majd egy évvel később héttől tíz évig terjedő szabadságvesztésre ítélték őket azzal a váddal, hogy a Mohamed Murszi mögött álló Muzulmán Testvériséget támogatták, valamint álhírekkel mocskolták be Egyiptom hírnevét, amikor a katonai hatalomátvételről tudósítottak.

Az újságírók több mint 400 napot töltöttek börtönben, míg az egyiptomi semmítőszék az ellenük indított per újrafelvételét rendelte el. Greste-t kitoloncolták, Fahmi és Mohamed szabadlábon védekezhetett.

2015-ben a három újságírót másodfokon is szabadságvesztésre ítélték, így az Egyiptomban maradt Fahmira és Mohamedre három év várt a rácsok mögött. Végül megmenekültek ez elől, esz-Szíszi a muzulmán világ áldozati ünnepe, az íd al-adha alkalmából elnöki kegyelemben részesített őket több száz másik elítélttel együtt.

Az al-Dzsazíra, az arab világ legnézettebb tévéadója a katari uralkodócsalád közvetlen ellenőrzése alatt áll, Doha pedig Mohamed Murszi és a mögötte álló Muzulmán Testvériség támogatója. A jelenlegi kairói vezetés viszont éppen arra alapozza létjogosultságát, hogy az utolsó pillanatban mentette ki az országot az iszlamista mozgalom karmaiból.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.