Légi

Megadták magukat a gépeltérítők

Megadta magát a két gépeltérítő, aki egy líbiai belföldi járatot kényszerített Máltára. A fedélzeten 118 ember volt, senki sem sérült meg.

2016.12.23 16:22MTI

Megadta magát az a két légikalóz, aki pénteken Máltára térített egy belföldi légijáraton közlekedő líbiai repülőgépet - közölte a máltai kormányfő.

Joseph Muscat Twitter-üzenete szerint a gépeltérítőket megmotozták és őrizetbe vették.

A gépeltérítők előzőleg az összes utast szabadon engedték, majd a személyzettel együtt elhagyták a repülőgépet.

Moammer Kadhafi néhai líbiai vezető szellemiségét követő párt vezetőjének mondta magát a líbiai tévének adott nyilatkozatában az egyik légikalóz.

A férfi, aki Musza Saha néven azonosította magát, telefonon adott nyilatkozatában közölte, hogy ő vezeti az el-Fateh al-Dzsadíd (Az Új el-Fateh) nevű pártot.

Kadhafi korábban Fatehnek nevezte el a szeptember hónapot, 1969-ben ugyanis e hónapban jutott államcsínnyel hatalomra.

Egy líbiai parlamenti képviselő, aki beszélt a gépen túszul ejtett egyik utassal, elmondta, hogy a két gépeltérítő Kadhafi szellemiségét követő új párt létrehozását követeli.

Fotó: Reuters

Az utasok első csoportja - nők és gyerekek - két óra körül kezdtek kiszállni a gépből. Értesülések szerint az összes utas líbiai.

Később valamennyi utas távozott.

Az Anadolu török hírügynökség a légitársaság igazgatójától úgy értesült, hogy a gépeltérítők politikai menedékjogot szeretnének kapni Máltán. Német források szerint a túszejtők tovább akarnak repülni Rómába, megint mások szerint Kadhafi fiának, Szaidnak az elengedését követelik.

A gép már leszállt a máltai repülőtéren.

A gépeltérítés tényét megerősítette Joseph Muscat máltai miniszterelnök a Twitteren közölt üzenetével.

A légikalózok követelése egyelőre nem ismert, csak annyi biztos, hogy Moamer Kadhafi megdöntött líbiai vezető híveinek vallják magukat.

A gép az állami tulajdonú Afriqiyah Airways egy Airbus A320 típusú gépe.

A Times of Malta jelentése szerint a támadók azt állítják, hogy egy kézigránát van náluk. A fedélzeten tartózkodó közül 111 utas, a többi a személyzet.

A Malta Today jelentése szerint egy csecsemő is van a gépen. Az Al-Arabíja úgy tudja, hogy az utasok között 28 nő van.

A gép járó hajtóművekkel várakozik a kifutón, katonák, mentősök és tűzoltók által körbezárva.

A repülőtér közlekedését felfüggesztették. Pillanatnyilag a Ryanair és a Lufthansa egy-egy gépe várakozik a kifutón.

Kapcsolódó írások:

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.