Biztonsági kíséret

Az orosz nagykövet gyilkosa nyolcszor védte Erdogant

Altintas két és fél éve az ankarai rohamrendőrség tagja volt, és mint ilyet választották be nyolc alkalommal annak a biztonsági kíséretnek a tagjai közé, amely közvetlenül Erdogan testőrei mögött halad az elnök közterületi megjelenéseikor.

2016.12.21 12:25MTI

Az ankarai orosz nagykövet gyilkosa a júliusi törökországi puccskísérlet óta nyolcszor volt tagja Recep Tayyip Erdogan török államfő biztonsági kíséretének - írta szerdán a Hürriyet című napilap egyik szerkesztője, aki közel áll a hatalomhoz.

Mevlüt Mert Altintas (Fotó: AP)

Hétfőn este Mevlüt Mert Altintas 22 éves török rendőr felmutatta a jelvényét, hogy fegyverével beléphessen a galériába, ahol Andrej Karlov orosz nagykövet készült megnyitni egy kiállítást. A török rendvédelmi erők többi tagja és a diplomata testőrei a védelmi rendszer részének tekintették. A szolgálaton kívüli rendőr több lövéssel megölte az orosz nagykövetet, majd a biztonsági erőkkel vívott tűzpárbajban életét vesztette.

A Hürriyet szerkesztője, Abdulkadir Selvi szerint Altintas két és fél éve az ankarai rohamrendőrség tagja volt, és mint ilyet választották be nyolc alkalommal annak a biztonsági kíséretnek a tagjai közé, amely közvetlenül Erdogan testőrei mögött halad az elnök közterületi megjelenéseikor.

Az eset részletei és a nyomozás eddigi eredményei alapján Altintas valószínűleg tudatában volt annak, hogy öngyilkos küldetésre adja fejét, mert a lövések leadása után kiáltotta, hogy nem hagyja el élve a termet, és “szíriai testvéreit” emlegette. Hozzátette: “Ne feledjétek Aleppót”, majd gyenge arabsággal elmondott egy dzsihadista hűségesküt.

Dacára mindennek Mevlüt Cavusoglu török miniszterelnök azt mondta amerikai kollégájának, John Kerrynek: mind Ankara, mind Moszkva tudja, hogy a merénylet mögött az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónok, Erdogan ádáz ellenfele és hálózata áll.

Gülen – akit Erdogan a júliusi puccs kitervelőjének bélyegez folyamatosan – elítélte az orosz nagykövet meggyilkolását.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.