Gyilkosság Ankarában

Putyin: "Tudnunk kell, ki adta ki a parancsot"

Az orosz elnök szerint szobrot kell állítani a lelőtt törökországi orosz nagykövetnek.

2016.12.19 21:18ma.hu
Fotó: AFP

Hétfőn este egy ankarai kiállításmegnyitón egy török rendőrtiszt agyonlőtte Andrej Karlovot, Oroszország törökországi nagykövetét.

Az ügy kapcsán Vlagyimir Putyin orosz elnök is megszólalt. A politikus egy ad-hoc televíziós közvetítés keretében beszédet intézett az oroszokhoz. Mint mondta, utasította a külügyminisztériumot, hogy szobrot állítsanak a meggyilkolt nagykövetnek. Putyin hangsúlyozta, a diplomatát "szolgálatteljesítés közben" ölték meg. Mint mondta, Karlov "brilliáns diplomata volt, akit széles körben tiszteltek az országban, ahol szolgálatot teljesített, és jó kapcsolatokat ápolt a török kormánnyal és más politikai csoportokkal".

"Karlov nagykövet nagyon jószívű ember volt Személyesen is ismertem" - hangsúlyozta az orosz vezető.

"Egyértelmű, hogy ez a gyilkosság provokáció volt, amelynek célja a török-orosz kapcsolatok és a szíriai békefolyamat aláásása, amelyet Oroszország, Törökország és más országok is támogatnak - jelentette ki Putyin. - Az egyetlen válasz, amit erre a gyilkosságra adhatunk, hogy még nagyobb energiákat fordítunk a terror elleni harcra."

Putyin kijelentette: az orosz hatóságok a törökökkel együtt fogják kivizsgálni a gyilkosság hátterét: erről már Recep Tayyip Erdoğan török elnökkel is egyeztetett. "Tudnunk el, ki szervezte meg ezt a gyilkosságot. Ki adott parancsokat a merénylőnek" - mondta. Hozzátette: meg fogják erősíteni az orosz és az oroszországi török külképviseletek védelmét.



Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.