Amnesztia

Tizenkét elítélt szabadulhat karácsonykor Ausztriában

Az amnesztia olyan kisebb bűncselekményeket, rablást, csalást, enyhe testi sértést elkövető elítélteknek adható, akiknek büntetési tétele nem haladja meg az öt évet.

2016.12.18 12:21MTI

Tizenkét elítélt amnesztiát kap karácsonykor Ausztriában - közölték az illetékes szervek vasárnap.

Tizenegy férfi és egy nő hétfőn hagyhatja el a börtönt büntetésének letöltése előtt

Az amnesztia olyan kisebb bűncselekményeket, rablást, csalást, enyhe testi sértést elkövető elítélteknek adható, akiknek büntetési tétele nem haladja meg az öt évet. Feltétel továbbá, hogy a büntetés legalább egyharmadán már túl kell lenniük, valamint nem lehet több hátra, mint 18 hónap.

A közkegyelemre javasoltak névsorát az Igazságszolgáltatási Intézet vezetője terjeszti elő az igazságügyi minisztériumnak, az amnesztia kihirdetése minden elítélt esetében a köztársasági elnök jóváhagyását követően történik. Mivel a decemberben megválasztott köztársasági elnököt, Alexander Van der Bellent január 26-án iktatják be hivatalába, a szövetségi elnöki feladatokat a három parlamenti elnök látja el.

A karácsonyi amnesztiának a 19. századig visszanyúló hagyománya van Ausztriában. Egyedül 1938 és 1945 között szünetelt, 1946-tól azonban újra évente kaptak kegyelmet rabok az ünnepekkor. 2013-ban 18-an, 2014-ben 30-en, tavaly pedig húszan részesültek karácsonyi amnesztiában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.