USA

Trump saját cégeinél költött a kampánypénzből

A legtöbb pénzt, 8,7 millió dollárt a Tag Air nevű Trump-cég kapta, amely a megválasztott elnök repülőgépeit üzemelteti.

2016.12.17 11:27MTI

A kampányköltségekből másfél év alatt 12,5 millió dollárt saját és családja cégeinél költött el legálisan Donald Trump megválasztott amerikai elnök - jelentette helyi idő szerint a CNN amerikai hírtelevízió.

A legtöbb pénzt, 8,7 millió dollárt a Tag Air nevű Trump-cég kapta, amely a megválasztott elnök repülőgépeit üzemelteti. A Trump Payrollnak és a Trump Tower Commercial nevű cégnek 2,2 millió dollárt fizettek a kampányköltségekből.

Larry Nobel, a kampányfinanszírozással foglalkozó Campaign Legal Center jogtanácsosa azt mondta a hírcsatornának, hogy még soha egyetlen elnökjelölt nem költött el ennyi kampányforrást a saját cégeinél.

Egymillió dollár fölötti összeget, 1,4 millió dollárt kaptak a pénzből a Trump tulajdonában lévő hotelek és golf klubok. Trump éttermei és catering cégei 238 ezer dollárt számláztak ki a kampánystábnak. Trump fia, Eric borászata 32 196 dollár bevételt könyvelhetett el a kampányköltésekből.

"Ez a pénz mind közvetlenül Trump kampányából származik, és mindez törvényes" - szögezi le a CNN. A kampányfinanszírozási szakember szerint csak az törvénybeütköző, ha Trump cégei túlszámláztak Trumpnak, de erre semmilyen bizonyíték nincs.

A listán egyébként a CNN egészen kis tételeket is talált. A palackozott vizet forgalmazó Trump Ice 2085 dollárt kapott a kampányból, a New York-i Trump Towerben található étteremben 607 dollárt, a kávézóban pedig 94 dollárt költöttek a kampányköltségekből.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.