Köz-vélemény

A Századvég szerint Trump egyre népszerűbb Magyarországon

Junckert, Merkelt és Sorost viszont egyre többen utálják. Igaz, Putyin sem tartozik a kedvencek közé.

2016.12.16 16:35MTI
Fotó: AFP

A Századvég legfrissebb közvélemény-kutatása szerint a magyarok továbbra is kifejezetten rossz véleménnyel vannak Angela Merkel német kancellárról és Jean-Claude Junckerről, az Európai Bizottság elnökéről, az amerikai elnökké választott Donald Trump viszont egyre népszerűbb.

A Századvég Alapítvány rendszeresen készít közvélemény-kutatásokat a magyarországi és a külföldi politikusok ismertségével és társadalmi megítélésével kapcsolatban, legutóbb a Magyarország szempontjából "meghatározó külföldi politikai szereplőkkel" és az Európai Unióval kapcsolatos véleményeket vizsgálták.

Felmérésük szerint elnökké választása óta jelentősen javult Donald Trump megítélése a magyarok körében: míg a választást megelőzően átlagosan minden második válaszadó negatívan reagált az amerikai politikus nevének említésére, decemberre ez az arány 37 százalékra csökkent.

A kutatásból az is kiderült, hogy Hillary Clinton kampányának "egyik legnagyobb támogatója", Soros György abszolút népszerűtlen a magyar lakosság körében - fogalmazott a Századvég, hozzátéve, hogy Sorosról a megkérdezettek 61 százaléka kedvezőtlen véleménnyel van.

A Századvég szerint Angela Merkel megítélése is "kifejezetten kedvezőtlen" Magyarországon, csaknem 64 százalék azok aránya, akik rossz véleménnyel vannak a német kancellárról.

Jean-Claude Junckert, az Európai Bizottság elnökét tízből kilenc magyar ismeri, de a válaszadók közül csak "kevesen""(18 százalék) vannak jó véleménnyel róla. A luxemburgi politikust a felmérés szerint 43 százalék nem kedveli, 28 százaléknak pedig nincs róla véleménye.

A vezető európai politikusokhoz hasonlóan Vlagyimir Putyin orosz elnök magyarországi megítélése is negatív. A megkérdezettek 45 százaléka kedvezőtlen véleménnyel van róla, míg a válaszadók 33 százaléka kedveli, 20 százalékának pedig nincs egyértelmű véleménye az orosz politikusról.

A kutatás arra is rávilágított, hogy a magyar lakosság "erősen kritikus" az Európai Unió vezetésével kapcsolatban írta a Századvég, megjegyezve, hogy ennek ellenére az unióhoz mint intézményhez a többség (51 százalék) továbbra is "pozitív gondolatokat társít".

A Századvég telefonos kérdőíves közvélemény-kutatását december 10. és 15. között ezer véletlenszerűen kiválasztott felnőtt ember megkérdezésével készítette az úgynevezett CATI módszerrel. Az elemzésben közölt adatok legfeljebb plusz-mínusz 3,2 százalékponttal térhetnek el a mintavételből fakadóan attól az eredménytől, amit az ország összes felnőtt lakosának megkérdezése eredményezett volna - olvasható a közleményben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.