Társadalom

Szlovéniában ismét munkaszüneti nap lesz újév második napja

Szlovéniában ismét munkaszüneti nap lesz az újév második napja, erről döntött kedden nagy többséggel a parlament.

2016.12.14 03:30MTI

A január 2-i munkaszüneti napot négy évvel ezelőtt szüntette meg a nemzetgyűlés. Ez egyike volt azoknak a megszorító intézkedéseknek, amelyeket a gazdasági növekedés érdekében hozott az ország.

Ellenzéki képviselők szerint a Miro Cerar vezette balközép kormány népszerűsége mélyponton áll, ezért szánta el magát ilyen "populista intézkedésre".

Milan Brglez házelnök azzal indokolta a gyorsított eljárásban hozott határozatot, hogy korábban szükségtelen volt megszüntetni ezt az állami ünnepet, és semmilyen gazdasági előnnyel nem járt.

"Visszaadtuk az embereknek azt, amit jogtalanul vettek el tőlük" - mondta, majd hozzátette: egy hagyományról van szó, amely jónak bizonyult, ezért visszaállítása nem populista intézkedés.

Az Európai Unió tagállamaiban a munkaszüneti napok száma 10 és 15 közé tehető. Szlovéniában a most meghozott döntés alapján 12 állami ünnepet jegyeznek majd a naptárban, ami nem tér el az uniós átlagtól.

A január 1-jei és 2-i munkaszüneti nap hagyománya még Jugoszláviából ered. A hat délszláv utódállam közül csak Horvátországban és Macedóniában nem állami ünnep újév második napja.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.