Mint a filmeken

Trump támogatói az új Star Wars film bojkottjára szólítják az internet népét

Hívei szerint a Zsivány Egyes készítői utólag olyan jeleneteket csempésztek a filmbe, amelyek "rasszista színben" tüntetik fel a megválasztott amerikai elnököt.

2016.12.09 21:24ma.hu
Fotó: Lucasfilm

Donald Trump támogatói a Zsivány Egyes - Egy Star Wars történet című film bojkottjára szólítják fel az internetezőket a Twitteren. A kampányt egy Jack Posobiec nevű aktivista bejegyzései robbantották ki, aki azt állítja, hogy a készítők utólag olyan jeleneteket csempésztek a filmbe, amelyek "rasszista színben tűntetik fel Mr. Trumpot".

Chris Weitz forgatókönyvíró a BBC-nek nyilatkozva kijelentette: Posobiec vádjai légből kapott marhaságok. Ugyan nem szimpatizál a megválasztott amerikai elnökkel, de eszébe se jutott, hogy csak azért változtattasson a történeten, hogy ezzel befeketítse Trumpot.

A cáfolat ellenére a trumpista aktivista posztját egyetlen nap leforgása alatt több mint 120 ezren osztották meg a Twitteren, és a #DumpStarWars hashtag alatt is szépen gyűlnek a gyalázkodó hozzászólások. Posobiec, aki egyébként a Citizens for Trump nevű civil mozgalom oszlopos tagja, egy a Periscope-on megosztott videóban egyenesen azt állította, hogy az írók vállaltan "Trumpellenes kampánynak" szánják a filmet, és azt nyilatkozták, hogy "a Birodalom egy olyan, a fehér faj felsőbbrendűségét valló szervezet, mint a Trump-adminisztráció". "Megpróbálják azt a hazug narratívát népszerűsíteni ezzel a filmmel... hogy Trump rasszista" - jelentette ki az aktivista.

Posobiec és társai valószínűleg azokra a tweetekre alapozzák az állításaikat, amelyeket Weitz és forgatókönyvíró-társa, Gary Whitta osztottak meg novemberben, közvetlenül azután, hogy Trump megnyerte az elnökválasztást. Weitz egyik bejegyzésében valóban azt írta, "Ne feledjük, hogy a Birodalom egy, a fehér faj felsőbbrendűségét valló (emberi) szervezet." Posztjára Whitta is választolt: "Az ellenfele pedig egy multikulturális csoport, amit egy bátor nő vezet." Később egyébként mindkét bejegyzést törölték, és Weitz nyilvánosan is bocsánatot kért, amiért aktuálpolitikai kontextusban emlegette a filmet. A jelek szerint hiába - ami nem is meglepő, figyelembe véve, hogy Trumpnak több mint 17 millió követője van a Twitteren, köztük számos olyan is, aki mindet megtenne azért, hogy megóvja őt a "nemtelen kritikáktól", és az álhírekre, összesküvés-elméletekre is feltűnően nyitottnak mutatkozik.

A sokak által nagyon várt filmet egyébként a jövő héten mutatják be a mozik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.