Háborús bűnök

Életfogytiglant kértek Ratko Mladicra

Életfogytiglani börtönbüntetés kiszabását kérte az ügyészség a háborús bűnök elkövetésével vádolt Ratko Mladicra szerdán a hágai Nemzetközi Törvényszéken (NT).

2016.12.07 15:44MTI

A vádak szerint a "Balkán mészárosának" is nevezett volt boszniai szerb hadseregparancsnok egyebek mellett annak a vérengzésnek is kulcsszereplője volt, amelyben 1995. július 14-én a Srebrenicához tartozó kravicei hangárban több mint ezer muszlimot gyilkoltak meg.

"Az áldozatok arculcsapása lenne és sértené az igazságot, ha nem a jog szerinti legszigorúbb büntetést szabnák ki, ami az életfogytiglani szabadságvesztés" - jelentette ki Alan Tieger, a vádhatóság képviselője.

A volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló törvényszéken az 1992 és 1995 között lezajlott boszniai háború során elkövetett cselekmények miatt emeltek vádat a most 74 éves Mladiccsal szemben. A vádpontok közül a legsúlyosabb a népirtás vádja, amely szerint a volt katonai parancsnokot felelősség terheli a srebrenicai mészárlásért.

Srebrenica a boszniai háború idején az ENSZ védelme alatt állt. A boszniai szerb csapatok 1995 júliusában elfoglalták a várost, és a békefenntartók szeme láttára nyolcezer férfit és fiút hurcoltak el, akiket a következő napokban lemészároltak. Ezt tartják a második világháború óta elkövetett legszörnyűbb mészárlásnak Európában.

Szerbia 2008-ban, illetve 2011-ben fogta el és adta ki az NT-nek a srebrenicai mészárlás fő felelősének tekintett, háborús bűnökkel vádolt Radovan Karadzic volt boszniai szerb elnököt és Ratko Mladicot. Előbbit júliusban 40 év börtönre ítélte a hágai bíróság.

Mladic ügyében jövő év elején várható ítélet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.