Környezetszennyezés

Meghosszabbítják a szmogriadó miatti forgalmi korlátozást Párizsban

Kedden csak a páros rendszámú járművek közlekedhettek, ugyanakkor a tömegközlekedés és a parkolás ingyenes volt a francia fővárosban és a környező 22 településen.

2016.12.06 18:57MTI

Meghosszabbítják legalább egy nappal a légszennyezettség miatt kedden életbe léptetett forgalmi korlátozást Párizsban és környékén: szerdán csak a páratlan rendszámú gépjárművek közlekedhetnek a fővárosi agglomerációban - jelentette be a helyi önkormányzat.

Kedden csak a páros rendszámú járművek közlekedhettek, ugyanakkor a tömegközlekedés és a parkolás ingyenes volt a francia fővárosban és a környező 22 településen.

A légszennyezettséget ellenőrző intézmény, az Airparif előrejelzése szerint a szálló por koncentrációja - amely közel egy hete magas - szerdán sem fog csökkeni, és az anticiklonális viszonyok miatt hasonló helyzet alakulhat ki más francia és európai városokban is.

A fővárosi közlekedési vállalatok igyekeznek minden eszközzel segíteni a helyzet megoldását. A párizsi közösségi kerékpármegosztó vállalat, a Vélib keddre ingyenessé tette szolgáltatásait, és kezdeményezéséhez az Autolib elektromos autómegosztó is csatlakozott.

A városi tisztségviselők szerint idén ez a kilencedik alkalom, hogy különösen rossz a levegő minősége Párizsban, de a szálló pornak a riasztási küszöbértéket meghaladó koncentrációja miatt a páros-páratlan rendszámok szerinti közlekedési korlátozást eddig csak háromszor, 1997 októberben, 2014 márciusban és 2015 márciusban írt elő a prefektúra Párizsban.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.