Migráció

Botrány Németországban: az ARD hallgatott a gyilkossággal gyanúsított menekült letartóztatásáról

A 17 éves afgán fiatalt azzal gyanúsítják, hogy októberben megerőszakolt és megölt egy német orvostanhallgatót.

2016.12.05 17:52MTI
Fotó: Twitter

Németországban széles körben bírálják az ARD országos köztelevíziót, amiért nem számolt be egy nemi erőszak és gyilkosság gyanúsított fiatalkorú afgán menedékkérő őrizetbe vételéről.

Ahogy arról korábbanmi is beszámoltunk, a baden-württembergi Freiburgban nevelőszülőknél elhelyezett 17 éves menedékkérőt egy 19 éves helyi egyetemista lány halálával kapcsolatban gyanúsították meg. A holttest még október közepén került elő, és miután november elején az alig 20 kilométerre fekvő Endingennél  történt egy hasonló haláleset, felmerült, hogy fiatal nőkre vadászó sorozatgyilkos jelent meg a térségben, aminek révén az ügy országos figyelmet keltett.

A gyanúsítottat szombaton vették őrizetbe, és míg a ZDF országos köztelevízió és a kereskedelmi csatornák beszámoltak a nyomozás fejleményéről, az ARD esti híradójában nem szerepelt a hír. A szerkesztőséghez már akkor számos panasz érkezett, mire egy közösségi oldalon közölték, hogy azért tekintettek el az eset ismertetésétől, mert nem országos, hanem csak regionális jelentőségű ügynek értékelték, és betartották azt a szabályt, hogy származástól függetlenül fokozottan kell védeni a fiatalkorúakat.

A szerkesztőségi állásfoglalás olajat öntött a tűzre. Utána már nemcsak nézők, médiafogyasztók bírálták a csatornát, hanem számos szerkesztőség is. Például a Frankfurter Allgemeine Zeitung című lap, amely hétfői kommentárjában kiemelte: kétségtelen, hogy az ügynek van hírértéke, és nem szabad elhallgatni egy gyilkosságot, ha a gyanúsított menekült. Hozzátették, hogy biztosan rosszul jár, aki görcsösen igyekszik elkerülni, hogy elnyerje a "rossz oldal" tetszését.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.