USA

Leállították a hevesen vitatott olajvezeték építését Észak-Dakotában

Meglepetésre leállította az amerikai kormány a sokat vitatott észak-dakotai olajvezeték építését a heves tiltakozások hatására.

2016.12.05 13:40MTI

Az amerikai hadsereg mérnökeinek vasárnapi közleménye szerint ahelyett, hogy a vezetéket egy indián rezervátum alatt vezetnék el, megvizsgálják az alternatív útvonalak lehetőségét.

A négy szövetségi tagállamot – Észak- és Dél-Dakotát, Iowát és Illinois államot – átszelő olajvezeték észak-dakotai szakasza körül április óta nagy a feszültség: a helyi sziú indiánok és támogatóik – köztük híres előadóművészek – folyamatosan tüntettek, s nem egyszer össze is csaptak a rendőrséggel. Az ok: az Álló Szikla sziú törzs tagjai amiatt aggódnak, hogy az építkezéssel lerombolják szent helyeiket, temetőiket és kulturális örökségüket, valamint veszélybe kerülhet a tiszta ivóvíz is, mivel az olajvezeték keresztezné a Missouri folyót.

Jo-Ellen Darcy, az amerikai hadsereg civil ügyekért felelős miniszterhelyettesének közleménye szerint a sziú törzzsel és az olajvezeték üzemeltetőivel folytatott tárgyalások után is egyértelmű, hogy sok munkára van még szükség, és “ennek megvalósulása teljes nyilvánosság és átfogó elemzések mellett a legideálisabb”.

II. Dave Archambault, az Álló Szikla sziú törzs főnöke elmondta, törzse és minden indián örökké hálás lesz Barack Obama amerikai elnöknek. Mint mondta, ezzel “korrigálják a történelmet, és helyes dolgot tesznek”.

A Dakota Access Pipeline az eredeti tervek szerint csaknem 1900 kilométeren szállítaná az olajat Észak-Dakota északi részéről Illinois államba. A vezeték teljesen elkészült az észak-dakotai Oahe-tó alatti szakaszt kivéve. A tó a Missouri folyó víztározója.

Obama sokáig nem szólalt meg az ügyben

Az áprilisban kezdődött tiltakozássorozat mára az őslakosok jogaiért folytatott küzdelem egyik jelképe lett. A csaknem négymilliárd dollárba kerülő olajvezetéken dolgozó mérnökök szeptemberben már – jórészt a nagy felháborodás hatására – jelezték, hogy átmenetileg felfüggeszthetik az építkezést, megvizsgálva a terepet, ám mivel Obama elnök nem szólalt meg az ügyben, a vezetéket építtető vállalat még fel is gyorsította az építkezést.

Az olajvezeték a tervek szerint az észak-dakotai olajmezőkről szállítana nyersolajat egy Chicago melletti finomítóba. Az őslakosok szerint az építkezéssel már több temetkezési hely megsemmisült, ám az építkezés leállítását sürgető keresetüket egy bíró elutasította.

Az olajvezeték ellen szeptember végén felszólalt az ENSZ őslakos népekkel foglalkozó különmegbízottja is. Victoria Tauli-Corpuz levélben fordult az amerikai kormányhoz és kérte, hogy fontolják meg az olajvezeték építésének felfüggesztését.

Barack Obama végül novemberben reagált az aggodalmakra. Egy interjúban nyilatkozva hangsúlyozta, hogy a kormány szorosan figyelemmel kíséri a tiltakozásokat, és ő személy szerint látna lehetőséget az őslakosok szent földjeinek megmentésére, ám akkor még konkrétumokat nem említett. Leszögezte: “még több hétre van szükség, hogy kiderüljön, hogyan lehet megmenteni az őslakosok földjeit”.

Donald Trump jövőbeli amerikai elnök vállalkozóként érdekelt az olajvezetéket építő vállalatban és az egyik holdingban. Megválasztása után azt mondta, célja a projekt befejezése. Kampánystábja szerint “ez minden amerikai érdeke”.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.