Migráció

Keményebb fellépést javasol a német hatóságoknak egy üzleti tanácsadó cég a kitoloncolások ügyében

A CDU egyik vezető képviselője szerint kidobott pénz volt a tanulmányra költött 1,8 millió euró.

2016.12.04 16:07MTI
Fotó: AFP

Németországban keményebb hatósági fellépés szükséges az elutasított menedékkérők távozásához egy tanulmány szerint, amelyet a McKinsey nemzetközi üzleti tanácsadó cég készített a szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatalnak (BAMF) - írta a Welt am Sonntag című német lap.

 Az 1,8 millió eurós tanácsadói megbízás bírálatokat váltott ki. A tanulmányt a szövetségi és a tartományi hatóságok is elkészíthették volna - nyilatkozott a Welt am Sonntagnak a Német Rendőrszakszervezet (DPolG) elnöke, Rainer Wendt, aki szerint a külső tanácsadók bevonása az állami alkalmazottak "arculcsapása".

Kritizálta a McKinsey megbízását az Angela Merkel kancellár vezette jobboldali CDU egyik tekintélyes parlamenti képviselője, Wolfgang Bosbach is, aki szerint "adódik a kérdés, hogy miért kellett ennyi pénzért bevásárolni szaktudást, amely a szövetségi hatóságoknál és a minisztériumoknál is kétségtelenül megvan".

 A Welt am Sonntagban kivonatosan ismertetett elemzés szerint 2017-ben legkevesebb 485 ezerre emelkedik az elutasított menedékkérők száma - annak hatására, hogy a BAMF-ban egyre inkább előrehaladnak a tavaly és az idén érkezett több mint egymillió menedékkérő ügyeinek feldolgozásával - , de a jelenlegi eszköztár alkalmazásával az idén és jövőre is csupán 85 ezren hagyják el az országot önként vagy kitoloncolás révén.

 A BAMF határozatával távozásra kötelezett, de mégis az országban maradó emberek ellátása csak jövőre mintegy 3 milliárd eurót emészt fel - áll az elemzésben, amely szerint egy sor intézkedést kell tenni a tartományok hatáskörébe tartozó "hazatérés-menedzsment" hatékonyságának javítására. Egyebek mellett ki kell terjeszteni a kitoloncolási őrizet intézményét, a betegség miatt vagy úti okmányok hiánya miatt nem távozó elutasított menedékkérőknél pedig a természetbeni juttatásokra kell korlátozni az ellátást.

   Meg kell vonni a készpénzjuttatást azoktól a még a BAMF eljárása alatt álló kérelmezőktől is, akik nem működnek közre személyazonosságuk megállapításában vagy a személyazonosságot igazoló irataik pótlásában.

    A McKinsey a többi között azt is javasolja, hogy a hatóságok próbálják meg az eddiginél több pénz felajánlásával önkéntes távozásra bírni az elutasítottakat. A hazatelepülés pénzügyi támogatásába azért is érdemes befektetni, mert csökken a németországi tartózkodás ideje. Azoknak az esetében, akiket kitoloncolnak, jelenleg átlagosan 12 hónap telik el a távozásra kötelező BAMF-határozat kiadása és a hatósági döntés végrehajtása - vagyis a kitoloncolás - között, de előfordul olyan eset is, amikor 4,5 év telik el a két időpont között.

     Az elutasított menedékkérők hazajuttatása a következő hónapok egyik fő belpolitikai témája lehet Németországban. Várhatóan a CDU is a hatóságok határozottabb fellépése és a kitoloncolási szabályok szigorítása mellett foglal állást a kedden kezdő kongresszusán.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.