Érdemrend

Magyar állami kitüntetést adományoztak a varsói érseknek

A Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal polgári tagozata kitüntetést adták át péntek délután a varsói magyar nagykövetségen Kazimierz Nycz bíborosnak, varsói érseknek a magyar-lengyel egyházi kapcsolatok továbbfejlesztése érdekében végzett áldozatos tevékenysége elismeréseként.

2016.12.03 02:30MTI

Az ünnepségen jelen volt Salvatore Pennacchio varsói apostoli nuncius, valamint a lengyel püspöki kar több tagja. A kitüntetést Gyurcsík Iván nagykövet adta át.

Ternyák Csaba egri érsek, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia alelnöke laudációjában párhuzamot volt a néhai lengyel pápa, Szent II. János Pál és Nycz bíboros életútja között. Rámutatott mindkét személyiség magyarszeretetére, kiemelve a két nemzet egységét jelképező Szent Kinga és a Szent Hedvig iránti tiszteletüket, és megköszönte, hogy jelenleg Egerben a Redemptoris Mater missziós szeminárium rektoraként szolgálatot teljesíthet a varsói egyházmegyéből származó, az ünnepségen szintén jelenlévő Michal Muszynski.

Az egri érsek utalt Nycz bíboros számos, a lengyel-magyar egyházi és társadalmi kapcsolatokat megszilárdító lépésére, egyebek mellett arra, hogy nemrégiben Varsóban felszentelte idősebb Antall József és Henryk Slawik emlékművét.

Kiemelte azt a szerepet is, melyet a varsói érsek a krakkói Isteni Irgalmasság Szentélyben 2004-ben felszentelt, Communio Sanctorum nevű magyar kápolna létesítésében vállalt.

Nycz bíboros felszólalásában az említett kápolnát "az ezeréves lengyel-magyar történelmi sorsközösség szintézisének" nevezte. Úgy vélekedett, hogy az ott ábrázolt lengyel és magyar szentekben megtestesülő közösség ma is folytatódik, és a két nemzet barátságában nyer kifejezést.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.