Terrorizmus

Megvonhatják egy terroristacsoport vezetőjének állampolgárságát

A bíróság szerint a marokkói-belga kellős állampolgárságú Fouad Belkacem "folyamatos veszélyt jelent a társadalomra, valamint megsértette az alapvető belga állampolgári kötelességeit".

2016.12.01 11:20MTI

Eljárást indított az antwerpeni bíróság azzal a céllal, hogy visszavonja a Sharia4Belgium terroristacsoport vezetőjének belga állampolgárságát – közölte a La Libre Belgique belga napilap csütörtökön.

Indoklásában a bíróság hangsúlyozta, hogy a marokkói-belga kellős állampolgárságú Fouad Belkacem “folyamatos veszélyt jelent a társadalomra, valamint megsértette az alapvető belga állampolgári kötelességeit”. A tájékoztatás szerint az állampolgárság megvonása esetén Belkacemet visszaküldhetik Marokkóba, amit hivatalos bírósági kiadatás is kísérhet, ha a marokkói hatóságok büntetőeljárást kívánnak folytatni az ügyben.

A bíróság december 21-én hirdet ítéletet. Az antwerpeni bíróság január végén tizenkét év börtönbüntetésre ítélte első fokon Belkacemet, a hivatalosan korábban már feloszlott szalafista szervezet vezetőjét, valamint 30 ezer euró (mintegy 9 millió forint) megfizetésére kötelezték.

A terroristacsoport egyebek között harcosokat toborzott a Szíriában küzdő dzsihadisták számára Belgiumban, legfőképpen Antwerpenben és környékén. A 33 éves Belkacem utcai demonstrációkat szervezett, és videoüzenetben követelte az iszlám jog bevezetését Belgiumban.

A bíróság szerint Fouad Belkacem fiatalok radikalizálásáért és szélsőséges tanok terjesztéséért felelős, és ezek a tevékenységek nem egyeztethetők össze a demokratikus értékekkel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.