Hírszerzés

Oroszországgal foglalkozó bizottságot hoznak létre Washingtonban

Az amerikai képviselőház elsöprő, kétpárti többséggel fogadott el szerdán egy új hírszerzési törvényt, amely egyebek mellett egy Oroszországgal foglalkozó bizottság létrehozását is javasolja.

2016.12.01 08:07MTI

A jogszabályt a képviselőház 390:30 arányban szavazta meg.

A 93 oldalas, titkos záradékkal elfogadott törvény általában nemzetbiztonsági fenyegetésekkel és az amerikai hírszerző szervezetek teendőivel foglalkozik. Mindemellett egy új, több ügynökség, illetve szervezet között koordinálni hivatott bizottság életre hívását is javasolja. E testület célja az lenne, hogy elhárítsa azokat a kísérleteket, amelyekkel orosz részről "burkoltan megpróbálnak embereket és kormányzatokat befolyásolni".

A törvény szövege szerint az új fórum feladata, "fellépni azon aktív intézkedésekkel szemben, amelyek révén Oroszország burkoltan befolyást gyakorol, beleértve a valótlanságok, lobbisták, korrupció, emberi jogi visszaélések leleplezését, valamint a terrorizmus és a titkosszolgálatok által végrehajtott gyilkosságok leleplezését, mindazt, amit az Oroszországi Föderáció titkosszolgálatai vagy politikai elitjei, illetve megbízottjaik követnek el."

A törvény, amelyet még a szenátusnak is el kell fogadnia, rendelkezik azon erőfeszítések finanszírozásáról is, amelyek segítségével intenzívebb hírszerzési munka végezhető iraki, szíriai, észak-afrikai terrorista fészkek kialakulásának megakadályozására, illetve terrorcselekmények előzetes felderítésére, továbbá támogatja az elhárítás erősítését. Szó esik a törvényben az ellenséges kibertámadások kivédéséről, továbbá a Guantánamón lévő börtöntelepről elszállított terroristákra vonatkozó hírszerzési anyagok titkosságának feloldásáról.

A törvénytől függetlenül a szenátus hírszerzési bizottságának hat demokrata párti szenátora levelet írt Barack Obama elnöknek, s azt kérte, hogy az elnök még januári távozása előtt oldja fel azoknak az információknak a titkosságát, amelyek Oroszországnak az amerikai választási folyamatba történt esetleges beavatkozásáról szólnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.