Iszlám

Hollandiában betiltották a burkaviselést

A holland miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a törvénynek "nem vallási vagy felekezeti", hanem közbiztonsági okai vannak.

2016.11.29 19:33ma.hu
Fotó: AFP

A holland parlament alsóháza megszavazta azt a törvényt, amely egyes közterületeken és középületekben - így az iskolákban, a kórházakban és a tömegközlekedési eszközökön - megtiltja az arcot takaró burka, az iszlám kendő viselését. Az utcán továbbra is hordhatják hagyományos viseletüket a muszlim nők - ráadásul a jogszabály nem csak a burka és a hidzsáb, hanem valamennyi az arcot eltakaró ruhadarab és kiegészítő - így a símaszk és a bukósisak - viselését is tiltja. A törvény megsértői 405 eurós (cca. 125 ezer forintos) büntetésre számíthatnak.

 "A jövőben tilos lesz az arcot eltakaró ruházatot hordani az oktatási és egészségügyi intézményekben, kormányhivatalokban és a tömegközlekedési eszközökön" - írták közleményükben a törvényhozók, miután a parlament megszavazta a Ronald Plasterk belügyminiszter által benyújtott törvénymódosítást. A közlemény hozzátette: mindenkinek joga van ahhoz, hogy saját ízlése és szokásai szerint öltözködjön.

Mark Rutte miniszterelnök májusban, a törvényjavaslat benyújtásakor hangsúlyozta, hogy a törvényt nem vallási okokból fogadták el, hanem azért, mert a középületekben a "a zavartalan kommunikáció, a biztonság és a szolgáltatások kielégítő biztosítása érdekében" elengedhetetlenül fontos a személyek azonosítása.

Annak ellenére, hogy Hollandiában csak nagyon kevés nő hord burkát vagy hidzsábot, a törvényjavaslat komoly vitát váltott ki. A szélsőségesen iszlámellenes Holland Szabadságpárt évek óta követeli a hagyományos iszlám viselet betiltását.

Európában elsőként, 2010-ben Franciaország tiltotta be az arcot takaró fátyol, a burka és a nikáb viselését közterületen. Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) 2014-es ítéletében helybenhagyta a döntést mondván, hogy az nem sérti a vallás szabad gyakorlását. A tilalmat később Belgium, Bulgária és svájci néhány régiója is bevezette.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.