Légi katasztrófa

Lezuhant egy brazil focicsapat gépe

Lezuhant kedden Kolumbiában egy utasszállító repülőgép 81 emberrel, köztük egy brazil labdarúgócsapat játékosaival a fedélzetén. Hatan élték túl a repülőgép-balesetet.

2016.11.29 07:38MTI

A Lamia bolíviai légitársaság gépe - amelyen 72 utas és 9 fős személyzet tartózkodott - helyi idő szerint hétfő este szenvedett balesetet, miközben a Kolumbia északnyugati részén található Medellín felé, a José María Córdoba nemzetközi repülőtérhez közeledett - tudatták az egyik közösségi oldalon a légikikötő illetékesei.

Federico Gutiérrez medellíni polgármester súlyos tragédiának minősítette a balesetet. A légügyi hatóságok arról tájékoztattak, hogy legalább hat túlélőről érkezett jelentés, míg egy kolumbiai hírportál több mint 10 túlélőről értesült. A kolumbiai rendőrség közlése szerint meghalt a repülőgép fedélzetén utazók többsége, 75 ember, a katasztrófát hatan élték túl.

AFP

Az EFE spanyol hírügynökséget az első sérülteket fogadó La Ceja-i kórház arról tájékoztatta, hogy a túlélők között van Alan Ruschel futballista is. A sérültek mentésében részt vevő Édison Gutiérrez, a szerencsétlenség helyszínéhez szintén közel fekvő El Carmen de Viboral település tűzoltókapitánya azt közölte, hogy "sok túlélő" van, ami annak is köszönhető, hogy a gép nem gyulladt ki, amikor lezuhant. Az O Globo brazil és a Mi Oriente kolumbiai hírportál úgy tudja, hogy a focicsapat mindkét kapusa életben van.

A baleset helyszínét az erős köd miatt egyelőre csak szárazföldi úton tudták megközelíti. A légierő egy mentőhelikopterének meg kellett szakítania útját a rossz időjárási körülmények következtében.

Szemtanúk és a hatóságok szerint a gép Antioquia megye keleti, hegyvidéki részén, La Unión település közelében zuhant le. A British Aerospace 146 típusú gép helyi idő szerint este 10 órakor adott le vészjelzést egy elektromos meghibásodás miatt. A szerencsétlenség idején heves esőzések voltak a térségben.

A repülőn utaztak a brazil Chapecoense futballcsapat játékosai, akik a Copa Sudamericana regionális bajnokságon vettek volna részt, és szerdán a Medellín csapatával, az Atlético Nacionallal játszották volna a döntőt.

Juan Carlos de la Cuesta, az Atlético Nacional elnöke megdöbbenésének adott hangot a történtek miatt, és másokkal együtt a szerencsétlenség helyszínére indult.

A Chapecoense Facebook-oldalán hétfőn közzétett videón a játékosok láthatók, amint készülődnek az útra a Sao Pauló-i Guarulhos nemzetközi repülőtéren. Az EFE spanyol hírügynökség értesülése szerint a csapat eredetileg egy charterjárattal ment volna a bajnokságra, de ezt a brazil hatóságok nem engedélyezték, ezért szálltak fel végül egy menetrendszerinti repülőgépre, amely a bolíviai Santa Cruz de la Sierrában, a Viru Viru nemzetközi repülőtéren leszállt. Adid Cabrera, a légikikötő igazgatója azt mondta, hogy a birtokában lévő információk szerint a brazil focicsapat ezután szállt át a Lamia gépére.

A Conmebol dél-amerikai labdarúgó-szövetség a baleset hírére lefújta a bajnokság medellíni döntőjét, és további intézkedésig felfüggesztette a szövetség valamennyi tevékenységét. A Copa Sudamericana a második legfontosabb dél-amerikai kontinensviadal a Copa Libertadores után.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.